Saturday, 31 August 2019

HUAWEI nova 5T - Smartphone Terbaru di Malaysia

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Kepada semua peminat telefon pintar jenama HUAWEI, tau tak HUAWEI baru je lancarkan satu lagi model smartphone baru kat Malaysia ni? Tak tau.. meh qiya nak bagitau korang pasal model HUAWEI yang terbaru ni..

Latest HUAWEI smartphone ni diberi nama HUAWEI nova 5T. Kekuatan nova 5T ni adalah ianya direka dengan pelbagai ciri-ciri yang advance tau. Kalau korang suka updated teknologi, especially handphone korang patut baca apa ciri-ciri istimewa HUAWEI nova 5T ni..


Smartphone, handphone, HUAWEI nova 5T, teknologi Quad AI camera,
Gambar daripada blog soyacincau


Ciri-ciri HUAWEI nova 5T

Ciri-ciri asas HUAWEI nova 5T ini adalah ianya menggunakan processor Kirin 980, 8GB RAM, dan 128GB internal storage.

Di bahagian atas sebelah kiri depan handphone nova 5T ni ada satu camera untuk selfie, resolusinya adalah 32MP. Lagi tinggi Mega Pixel sesebuah kamera tu bermaksud lagi sharp dan detail la gambar tersebut.

Display screen smartphone nova 5T ni ialah 6.26", power bateri yang digunakan pula adalah 3,750mAh dengan sokongan teknologi 22.5W HUAWEI SuperCharge fast-charging, selain ada 4 lensa kamera atau ianya menggunakan teknologi QUAD AI CAMERA di bahagian belakang serta mempunyai pengimbas cap jari di bahagian sisi handphone.


Smartphone, handphone, HUAWEI nova 5T, teknologi Quad AI camera,
Gambar daripada blog soyacincau


Resolution kamera utama dibahagian belakang smartphone HUAWEI nova 5T ni memiliki 48MP yang mana aperture atau bukaan diafragma lensanya adalah f/1.8, 16MP ultra-wide angle camera, 2MP kamera makro, dan 2MP depth sensor. Susunan kamera belakang smartphone nova 5T ni lebih kurang je macam smartphone HUAWEI Honor 20 yang dilancarkan awal tahun 2019 yang lepas.

Gabungan 4 kamera atau quad camera ini membolehkan gambar yang diambil menjadi cantik, sharp, dan details tak kira cuaca redup ataupun cerah. Selain tu, bila ambil gambar dalam cuaca redup atau low light, camera 48MP ini secara automatik akan menyalurkan cahaya dengan menggabungkan piksel-pikselnya supaya gambar jadi lebih terang. Canggih kan teknologi quad camera ni?

Secara ringkasnya HUAWEI nova 5T ni advance sangat features dia, kalau jenis yg suka travel dan ambil gambar, selfie.. memang sesuai sangat guna smartphone ni. Sebab gambar dia memang cantik dan sharp sangat tau.


Smartphone, handphone, HUAWEI nova 5T, teknologi Quad AI camera,
Gambar daripada blog soyacincau


Selain tu, RAM dia besar, GAMERS memang suka sangat la kan kalau RAM besar ni. .

Lagi satu, lighting screen feature HUAWEI nova 5T ni child-freindly tau, cahaya screen dia auto adjust, tak ada la budak-budak cepat rosak mata kalau tengok screen lama-lama..

Best tak?

So, macam mana nak beli smartphone HUAWEI nova 5T ni?

Kalau nak beli nova 5T ni korang boleh Pre-Order dulu bermula dari 29 Ogos hingga 5 Sept 2019 melalui nova5tpreorder.3ex.com.my atau https://shop.huawei.com/my/ ye..

Harga? RM1,599 je awak.. murah yg amat kalau nak dibandingkan dengan features dia yg super advance tu..

HUAWEI nova 5T ni ada 3 color semuanya tau - Midsummer Purple, Crush Blue, and Black.


Smartphone, handphone, HUAWEI nova 5T, teknologi Quad AI camera, mini speaker giveaway,
HUAWEI mini speaker


Kalau korang pre-order diantara 29 Ogos hingga 5 Sept 2019 ni korang layak menerima freebies bernilai RM325 yang mengandungi speaker mini HUAWEI dan SuperCharge in-car charger HUAWEI. Kalau korang order selepas tempoh pre-order korang still akan dapat SuperCharge in-car charger HUAWEI ini secara percuma.

Selain tu juga, sekarang tengah berlangsung satu GIVEAWAY, korang boleh dapatkan mini speaker HUAWEI ni secara percuma kalau korang dapat jawab soalan dari post instagram qiya ni dengan betul, 9-13hb Sept 2019 qiya akan pilih sorang pemenang bertuah nanti.


Smartphone, handphone, HUAWEI nova 5T, teknologi Quad AI camera, mini speaker giveaway,


Atau kalau korang nak cari gambar-gambar HUAWEI nova 5T ni dekat instagram korang boleh taip hashtag-hashtag dekat bawah ni..

#HUAWEInova5T #BestEntertainmentSmartphone #HUAWEIMobileMY
Continue Reading

Tuesday, 13 August 2019

Nak Buat Bisnes Shawl?

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Alhamdulillah qiya da mula keluarkan shawl sendiri sekarang ni, kalau search kat instagram boleh type hashtag #shawlbyqiyasaad tau.

Buat masa ni qiya jual shawl ni secara retail dan borong. Retail boleh beli 1 helai dan kalau beli borong pula ada kuantiti minimum ye.


Shawl by Qiya Saad, bisnes shawl, jual shawl, kain shiffon, harga shawl, supplier shawl klang dan shah alam, shawl color kuning, shawl labuh, qiya saad tailor, jahit tudung,



Dari semasa ke semasa qiya akan update color yang available, dan untuk permulaan ni qiya keluarkan color kuning (Yellow My Sunshine) sahaja. 


Shawl by Qiya Saad, bisnes shawl, jual shawl, kain shiffon, harga shawl, supplier shawl klang dan shah alam, shawl color kuning, shawl labuh, qiya saad tailor, jahit tudung,


Selain itu, qiya juga dalam perancangan untuk keluarkan instant shawl dewasa dan kanak-kanak, so stay tuned ye..


Shawl by Qiya Saad, bisnes shawl, jual shawl, kain shiffon, harga shawl, supplier shawl klang dan shah alam, shawl color kuning, shawl labuh, qiya saad tailor, jahit tudung,
Shawl Yellow My Sunshine by Qiya Saad


Shawl by Qiya Saad


Color available: 
✅ Yellow My Sunshine

Material: Shiffon
Size: 28" × 67"
Price: RM10.80

Postage RM8 SM / RM10 SS 

🌻 Peluang bisnes shawl 🌻


Kalau ada yg tengah nak start buat bisnes shawl dan nak dapatkan shawl dalam kuantiti yg banyak dgn harga yg berpatutan, atau nak jadi agent/dropship/stokis boleh direct wasap qiya ye.. 


Owh ye, shawl ni qiya tak simpan stock ye, bila ada order baru qiya akan jahit. So, don't worry tentang stok ada ke tak sebab qiya jahit sendiri shawl ni cuma qiya tak nak produce shawl ni banyak-banyak memandangkan qiya masih baru dalam bisnes shawl ni.

Kenapa nak buat bisnes shawl ni?


Cuba tengok senario masyarakat Malaysia sekarang ni, rata-ratanya perempuan bertudung kan.. bukan saja di kalangan orang awam, artis pun dah ramai yang mula berhijab. 

Selain itu, shawl ni semakin diminati oleh golongan yang mengikuti perkembangan fesyen sebab pemakaian shawl ni boleh dipelbagaikan dan yang paling penting shawl ni tak perlu iron pun.

Harga shawl yang murah juga menjadi faktor utama kenapa perempuan sekarang suka pakai shawl.

Design shawl ni juga sangat simple, tak semestinya perempuan suka pakai tudung yang penuh dengan batu-batu atau manik-manik yang crowded tu kan. Bergantung pada tempat atau majlis yang kita nak pergi tu. Kalau student da tentu-tentu la akan pakai tudung yang simple dan senang nak pakai.

Pakai shawl ni tak sampai 1 minit pun da siap tau kalau jenis macam qiya la sebab qiya akan guna 1 keronsang kat dagu je, selebihnya qiya lilit-lilit je sebab qiya selalu rushing.

Ada yang nak tambah kenapa nak kena buat bisnes shawl? Sila komen ye..
Continue Reading

Saturday, 10 August 2019

Belajar Jahit Baju Kurung Tradisional

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Hai korang..

Hari ni korang nak pergi beraya kat mana? Ke ada join qurban? Dengar cerita dekat RM1,000 jugak ye budget untuk 1 portion qurban sekor lembu. Kalau ada bela lembu atau kambing sendiri seronok nak sembelih buat rendang cili padi ni hihi.. 

Sebelum qiya cerita pasal kelas baju kurung tradisional ni qiya nak ucapkan selamat hari raya aidiladha buat kawan-kawan yg kot kot terbaca blog qiya ni..

Ok, tak mau bebel panjang-panjang.. kita straight to the point ye..

Tengah bulan 6 hari tu qiya ada pergi kelas menjahit baju kurung tradisional. Kelas sepatutnya hari selasa dan rabu, tapi sebab cikgu menjahit qiya ada hal nak diuruskan kelas tu berlangsung pada hari Rabu pukul 10am hingga 5pm, Khamis dari jam 10 pagi sampai 1pm, dan seterusnya Isnin minggu berikutnya pukul 10am - 1pm. Tempoh belajar sepatutnya 8jam + 8jam, total 16jam kelas siap sepasang baju kurung kain lipat tindih. Lepas tu boleh la praktis sendiri kan.. 


Baju kurung tradisional, fesyen wanita, fesyen muslimah, kelas menjahit, kelas jahitan shah alam selangor, pekan pahang, pola baju kurung, pola kurung moden, pola peplum, pola jubah, kursus kemahiran, SKM, sijil kemahiran, VTO, sekolah vokasional, sekolah menengah, yuran kelas menjahit, senarai yuran kelas jahitan baju fesyen Malaysia, qiya saad, tailor, tukang jahit, tukang jahit klang, tailor Bandar Putera 2 Klang, jual kain pasang satin murah,


Gambar baju kurung color oren + hitam strip pattern kat atas ni adalah hasil qiya belajar dekat kelas menjahit tu. Yuran kelas menjahit baju kurung tradisional plak adalah RM200. Lain pattern lain harga tau. 

Kalau korang tengah survey kelas menjahit korang boleh refer kadar yuran menjahit dekat bawah ni. Ni rate area Shah Alam ye, lain tempat qiya tak sure plak berapa yuran yang diorang charge.


Baju kurung tradisional, fesyen wanita, fesyen muslimah, kelas menjahit, kelas jahitan shah alam selangor, pekan pahang, pola baju kurung, pola kurung moden, pola peplum, pola jubah, kursus kemahiran, SKM, sijil kemahiran, VTO, sekolah vokasional, sekolah menengah, yuran kelas menjahit, senarai yuran kelas jahitan baju fesyen Malaysia, qiya saad, tailor, tukang jahit, tukang jahit klang, tailor Bandar Putera 2 Klang, jual kain pasang satin murah,

Selain kelas jahitan persendirian korang boleh join mana-mana kelas yang disediakan oleh agensi kerajaan seperti Giat MARA atau KEMAS di seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak, dan kolej-kolej swasta seperti Marrie Fashion Academy dekat seksyen 13 Shah Alam, Kolej WIT Klang, dan banyak lagi institut dan kolej-kolej yang menawarkan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 1, 2, 3, dan 4 (Diploma). 

Kalau belajar dengan Marrie Fashion, yuran dia roughly sekitar RM7,000 lebih untuk Tahap 1 & 2, tapi boleh buat pinjaman bagi yang kurang berkemampuan, dan kalau bayar cash boleh dapat diskaun. Tahap 3 pun lebih kurang yuran dia. Tempoh belajar menjahit Tahap 1 dan 2 adalah 1 tahun, tahap 3 pun 1 tahun jugak dan kena buat praktikal dekat mana-mana butik jahitan kalau tak silap 6 bulan, dan tempoh belajar menjahit tahap 4 (Diploma Fesyen) adalah 1 tahun jugak. Info ni qiya dapat dari Puan Hajjah Mariam, Marrie Fashion Academy. 

Dan kalau kolej WIT Klang plak yuran pendaftaran RM750 untuk Tahap 1 & 2, yuran bulanan RM300, dan yuran penempatan pun RM300 bagi yang memerlukan tempat tinggal. Marrie Fashion pun ada sediakan tempat tinggal jugak. 

Kalau Giat MARA plak, yuran pendaftaran dia bawah RM500 kalau tak silap qiya, dan yuran bulanan FOC, siap dapat elaun lagi tiap-tiap bulan (syarat kelayakan untuk dapat elaun tu korang kena tengok terms and conditions Giat MARA ye, qiya tak tau details tentang kursus menjahit dekat Giat ni..). 

Tapi yang pastinya Giat MARA selalu open class untuk pelbagai kursus sijil kemahiran seperti  kursus Architectural Drafting, Welding, Elektrik, Masakan, Make up, dan banyak lagi kursus-kursus lain pada setiap awal tahun iaitu bulan Januari dan pertengahan tahun iaitu bulan Jun, intake setiap tahun ye.. 

So, kalau da ada minat nak belajar  dalam bidang kemahiran ni dari sekolah menengah lagi boleh la apply masuk sekolah teknik atau vokasional masa tingkatan 4 & 5. 

Lepas da ada diploma, biasanya diorang ni akan jadi designer seperti Rizman Ruzaimi, Rizalman, dan ramai lagi nama-nama pereka fesyen yang terkenal dalam Malaysia ni.

Ataupun lepas da ada SKM Tahap 1, 2, dan 3 korang boleh jadi cikgu a.k.a tenaga pengajar untuk Sijil Kemahiran Malaysia (SKM/DKM) dengan syarat mempunyai SKM Tahap 1, 2, dan 3 atau pengalaman menjahit beberapa tahun, telah mengikuti kursus VTO selama 9 bulan dan lepas interview untuk menjadi seorang tenaga pengajar, dan had umur plak adalah kurang daripada 35 tahun ye.. ni korang boleh search kursus menjahit VTO, atau syarat-syarat VTO. VTO ni stand for Vocational Trainer Officer, atau dalam bahasa melayu nya adalah pegawai pelatih vokasional. 

Dari pembacaan qiya, kerajaan sasarkan 50,000 tenaga pengajar kursus kemahiran ni menjelang tahun 2020, tapi jumlah tenaga pengajar vokasional sekarang cuma ada 20,000 lebih je kalau tak silap qiya. Korang nak dapatkan info terkini boleh la search keyword VTO ye..

Terpanjang plak cerita tentang kursus kemahiran ni hihi. 

Qiya sebenarnya nak buat tutorial cara menjahit baju kurung tradisional ni, tapi belum berkesempatan lagi. Sekarang Qiya tengah nak siapkan baju peplum dan seluar baju melayu johor kanak-kanak untuk sambutan kemerdekaan nanti, so kalau sempat qiya share tutorial cara jahit kurung peplum dan seluar baju melayu ye. Lepas-lepas tu baru qiya boleh share cara jahit baju kurung moden kain duyung atau A cut, baju kurung kedah kain lipat batik, dan cara buat tengkolok yang paling mudah dan simple.

Baju kurung tradisional ni cutting dan pola dia straight je, so tak susah sangat la. Tapi part leher, zip, dan band pinggang yang guna kertas keras (vakrum) dengan getah tu agak rumit sikit, kena banyak praktis dan guna alatan menjahit yang betul contohnya tapak jarum zip tinggi rendah atau tapak zip sorok. Tapak zip sorok yang besi tu RM12 dan tapak tinggi rendah kiri dan kanan masing-masing RM7, dan biasanya barang-barang untuk menjahit ni qiya beli dekat Karysma Store Alam Avenue (berhampiran seksyen 16 Shah Alam dan Padang Jawa), atau pun qiya pergi GM Klang untuk survey, tapi sebab GM tu besar dan terlampau sesak dengan lautan manusia so qiya lebih suka pergi Karysma atau shopping online dekat Shopee je. Kenapa Shopee? Sebab Shopee ni servis penghantaran dia cepat sangat, biasanya 1-3 hari je tau. Seller Shopee memang Terbaik Bossku! Hihi..


Baju kurung tradisional, fesyen wanita, fesyen muslimah, kelas menjahit, kelas jahitan shah alam selangor, pekan pahang, pola baju kurung, pola kurung moden, pola peplum, pola jubah, kursus kemahiran, SKM, sijil kemahiran, VTO, sekolah vokasional, sekolah menengah, yuran kelas menjahit, senarai yuran kelas jahitan baju fesyen Malaysia, qiya saad, tailor, tukang jahit, tukang jahit klang, tailor Bandar Putera 2 Klang, jual kain pasang satin murah,

Untuk buat lapik leher korang boleh tengok dari gambar dekat atas dan kemasan cangkuk kain serta jahitan silang pangkah untuk kemasan leher, nanti ada masa qiya explain detail ye. 


Baju kurung tradisional, fesyen wanita, fesyen muslimah, kelas menjahit, kelas jahitan shah alam selangor, pekan pahang, pola baju kurung, pola kurung moden, pola peplum, pola jubah, kursus kemahiran, SKM, sijil kemahiran, VTO, sekolah vokasional, sekolah menengah, yuran kelas menjahit, senarai yuran kelas jahitan baju fesyen Malaysia, qiya saad, tailor, tukang jahit, tukang jahit klang, tailor Bandar Putera 2 Klang, jual kain pasang satin murah,

Apa-apa pun menjahit ni kena banyak bersabar sebab tak semestinya jahit sekali menjadi, kadang-kadang banyak kali kena tetas dan jahit semula especially part leher, zip, dan pinggang. 

Qiya start menjahit ni dari umur belasan tahun lagi sebenarnya sebab kebetulan mak qiya pun menjahit. So masa darjah berapa entah qiya la tukang hantar kain yang mak potong tu dekat kedai jahit tepi. Dari situ qiya belajar mengukur, buat pola, potong kain, dan menjahit. Yang paling banyak adalah buat pemerhatian hehe.. 

Dulu qiya guna mesin jahit manual yang kena kayuh guna kaki tu je, tapi alhamdulillah dekat-dekat 10 pasang jugak la baju kurung tradisional, kurung moden, dan baju melayu johor yang qiya pernah jahit, tapi dulu belum ada blog, facebook, dan media sosial yang lain, handphone canggih pun tak ada, kamera pun tak ada, kalau ada kamera pun yang murah-murah pakai filem kodak tu, pastu nak kena pergi cuci gambar plak satu hal, sekeping gambar 50 sen.. hihi kenangan guna kamera pakai kodak..

Eh tak, waktu qiya rajin menjahit dulu tu qiya da start buat blog dan belajar buat coding website, ada smartphone, samsung galaxy y kalau tak silap, cuma tak maximumkan penggunaan teknologi je.. hehe ayat skema betul..

Apa lagi ye qiya nak cerita? 

Owh ye, sekarang qiya guna mesin jahit tepi industri second hand brand Siruba dan mesin jahit lurus industri pun 2nd jugak brand Elestar. 

Cabaran dia, mesin jahit lurus industri yang qiya guna ni terlampau advance, laju sangat, awal-awal menjahit tu hasil jahitan macam litar sepang kikiki.. tapi sekarang much better, sebab hari-hari qiya menjahit walaupun nak siapkan sepasang baju kurung moden yang customer tempah pun ambil masa seminggu nak siap, jahit sikit-sikit bila free..

Korang boleh tengok hasil jahitan qiya selama 1 bulan lebih ye..


Baju kurung tradisional, fesyen wanita, fesyen muslimah, kelas menjahit, kelas jahitan shah alam selangor, pekan pahang, pola baju kurung, pola kurung moden, pola peplum, pola jubah, kursus kemahiran, SKM, sijil kemahiran, VTO, sekolah vokasional, sekolah menengah, yuran kelas menjahit, senarai yuran kelas jahitan baju fesyen Malaysia, qiya saad, tailor, tukang jahit, tukang jahit klang, tailor Bandar Putera 2 Klang, jual kain pasang satin murah,
Alter pendekkan jubah


Baju kurung tradisional, fesyen wanita, fesyen muslimah, kelas menjahit, kelas jahitan shah alam selangor, pekan pahang, pola baju kurung, pola kurung moden, pola peplum, pola jubah, kursus kemahiran, SKM, sijil kemahiran, VTO, sekolah vokasional, sekolah menengah, yuran kelas menjahit, senarai yuran kelas jahitan baju fesyen Malaysia, qiya saad, tailor, tukang jahit, tukang jahit klang, tailor Bandar Putera 2 Klang, jual kain pasang satin murah,
Baju Melayu Johor untuk sambutan hari Merdeka 31 Ogos

Baju kurung tradisional, fesyen wanita, fesyen muslimah, kelas menjahit, kelas jahitan shah alam selangor, pekan pahang, pola baju kurung, pola kurung moden, pola peplum, pola jubah, kursus kemahiran, SKM, sijil kemahiran, VTO, sekolah vokasional, sekolah menengah, yuran kelas menjahit, senarai yuran kelas jahitan baju fesyen Malaysia, qiya saad, tailor, tukang jahit, tukang jahit klang, tailor Bandar Putera 2 Klang, jual kain pasang satin murah,
Baju kurung moden ukuran 41.5" - 41.5" - 50.5"


Baju kurung tradisional, fesyen wanita, fesyen muslimah, kelas menjahit, kelas jahitan shah alam selangor, pekan pahang, pola baju kurung, pola kurung moden, pola peplum, pola jubah, kursus kemahiran, SKM, sijil kemahiran, VTO, sekolah vokasional, sekolah menengah, yuran kelas menjahit, senarai yuran kelas jahitan baju fesyen Malaysia, qiya saad, tailor, tukang jahit, tukang jahit klang, tailor Bandar Putera 2 Klang, jual kain pasang satin murah,
Alter kecilkan bahu dan pendekkan kaki jubah

Baju kurung tradisional, fesyen wanita, fesyen muslimah, kelas menjahit, kelas jahitan shah alam selangor, pekan pahang, pola baju kurung, pola kurung moden, pola peplum, pola jubah, kursus kemahiran, SKM, sijil kemahiran, VTO, sekolah vokasional, sekolah menengah, yuran kelas menjahit, senarai yuran kelas jahitan baju fesyen Malaysia, qiya saad, tailor, tukang jahit, tukang jahit klang, tailor Bandar Putera 2 Klang, jual kain pasang satin murah,
Skirt A cut


Baju kurung tradisional, fesyen wanita, fesyen muslimah, kelas menjahit, kelas jahitan shah alam selangor, pekan pahang, pola baju kurung, pola kurung moden, pola peplum, pola jubah, kursus kemahiran, SKM, sijil kemahiran, VTO, sekolah vokasional, sekolah menengah, yuran kelas menjahit, senarai yuran kelas jahitan baju fesyen Malaysia, qiya saad, tailor, tukang jahit, tukang jahit klang, tailor Bandar Putera 2 Klang, jual kain pasang satin murah,
Blouse

Baju kurung tradisional, fesyen wanita, fesyen muslimah, kelas menjahit, kelas jahitan shah alam selangor, pekan pahang, pola baju kurung, pola kurung moden, pola peplum, pola jubah, kursus kemahiran, SKM, sijil kemahiran, VTO, sekolah vokasional, sekolah menengah, yuran kelas menjahit, senarai yuran kelas jahitan baju fesyen Malaysia, qiya saad, tailor, tukang jahit, tukang jahit klang, tailor Bandar Putera 2 Klang, jual kain pasang satin murah,
Seluar straight cut

Baju kurung tradisional, fesyen wanita, fesyen muslimah, kelas menjahit, kelas jahitan shah alam selangor, pekan pahang, pola baju kurung, pola kurung moden, pola peplum, pola jubah, kursus kemahiran, SKM, sijil kemahiran, VTO, sekolah vokasional, sekolah menengah, yuran kelas menjahit, senarai yuran kelas jahitan baju fesyen Malaysia, qiya saad, tailor, tukang jahit, tukang jahit klang, tailor Bandar Putera 2 Klang, jual kain pasang satin murah,
Jahit lencana sekolah

Baju kurung tradisional, fesyen wanita, fesyen muslimah, kelas menjahit, kelas jahitan shah alam selangor, pekan pahang, pola baju kurung, pola kurung moden, pola peplum, pola jubah, kursus kemahiran, SKM, sijil kemahiran, VTO, sekolah vokasional, sekolah menengah, yuran kelas menjahit, senarai yuran kelas jahitan baju fesyen Malaysia, qiya saad, tailor, tukang jahit, tukang jahit klang, tailor Bandar Putera 2 Klang, jual kain pasang satin murah,
Alter poket tepi seluar

Baju kurung tradisional, fesyen wanita, fesyen muslimah, kelas menjahit, kelas jahitan shah alam selangor, pekan pahang, pola baju kurung, pola kurung moden, pola peplum, pola jubah, kursus kemahiran, SKM, sijil kemahiran, VTO, sekolah vokasional, sekolah menengah, yuran kelas menjahit, senarai yuran kelas jahitan baju fesyen Malaysia, qiya saad, tailor, tukang jahit, tukang jahit klang, tailor Bandar Putera 2 Klang, jual kain pasang satin murah,
Bengkung lilit jawa

Baju kurung tradisional, fesyen wanita, fesyen muslimah, kelas menjahit, kelas jahitan shah alam selangor, pekan pahang, pola baju kurung, pola kurung moden, pola peplum, pola jubah, kursus kemahiran, SKM, sijil kemahiran, VTO, sekolah vokasional, sekolah menengah, yuran kelas menjahit, senarai yuran kelas jahitan baju fesyen Malaysia, qiya saad, tailor, tukang jahit, tukang jahit klang, tailor Bandar Putera 2 Klang, jual kain pasang satin murah,
Jahit sarung bantal saiz 16 × 27 inci, bantal standard size

Baju kurung tradisional, fesyen wanita, fesyen muslimah, kelas menjahit, kelas jahitan shah alam selangor, pekan pahang, pola baju kurung, pola kurung moden, pola peplum, pola jubah, kursus kemahiran, SKM, sijil kemahiran, VTO, sekolah vokasional, sekolah menengah, yuran kelas menjahit, senarai yuran kelas jahitan baju fesyen Malaysia, qiya saad, tailor, tukang jahit, tukang jahit klang, tailor Bandar Putera 2 Klang, jual kain pasang satin murah,
Baju kurung biru ni qiya jahit masa tahun 2008 guna mesin jahit manual kayuh guna kaki

Owh ye, kalau korang nak join kelas menjahit bagi yang duduk sekitar Shah Alam dan Pekan Pahang qiya boleh rekemen cikgu jahit yang da ada pengalaman menjahit dekat-dekat 10 tahun dan juga lebih 20 tahun. Atau nak beli pola macam-macam fesyen baju pun boleh. Whatsapp je qiya ye.. (012-2668424)

Ok la ye, semoga perkongsian qiya ni bermanfaat..
Continue Reading

Jahit Bengkung Lilit Jawa (Bengkung Tradisional)

Hai korang..

Lamanya qiya tak update blog ni.

Sejak busy menjahit ni rasa macam tak cukup masa plak, sebab menjahit ni renyah jugak bila kita ni baru-baru nak belajar.. 

Tapi tu la da lama qiya berhajat nak menjahit, baru sekarang ada peluang macam-macam benda terfikir nak jahit.  


Jahit pukal, jahit bengkung, bengkung lilit jawa, bengkung tradisional, Qiya Saad Tailor, tailor selangor, tempahan menjahit, tukang jahit, tukang jahit klang, tukang jahit shah alam


Ni qiya siapkan bengkung lilit jawa, satu untuk dijadikan sebagai sample dan satu lagi untuk customer.


Jahit pukal, jahit bengkung, bengkung lilit jawa, bengkung tradisional, Qiya Saad Tailor, tailor selangor, tempahan menjahit, tukang jahit, tukang jahit klang, tukang jahit shah alam


Saiz bengkung lilit jawa atau bengkung tradisional yang qiya jahit ni lebih kurang 7inci × 20m, boleh belit dari peha sampai kat atas perut macam dalam gambar kat atas ni.


Jahit pukal, jahit bengkung, bengkung lilit jawa, bengkung tradisional, Qiya Saad Tailor, tailor selangor, tempahan menjahit, tukang jahit, tukang jahit klang, tukang jahit shah alam


Proses menjahit bengkung jawa ni tak ada la susah sangat. Mula-mula kena ukur dan tandakan dengan kapur. Lipat 4 kain ni, owhh lupa nak bagitau, material jenis cotton belacu ye. Dah lipat 4, ukur, then boleh potong.


Jahit pukal, jahit bengkung, bengkung lilit jawa, bengkung tradisional, Qiya Saad Tailor, tailor selangor, tempahan menjahit, tukang jahit, tukang jahit klang, tukang jahit shah alam


Seterusnya jahit tepi keliling setiap helaian kain belacu yang da dipotong ni.


Jahit pukal, jahit bengkung, bengkung lilit jawa, bengkung tradisional, Qiya Saad Tailor, tailor selangor, tempahan menjahit, tukang jahit, tukang jahit klang, tukang jahit shah alam


Lepas jahit tepi boleh la jahit cantum hujung setiap helai kain bengkung ni.


Jahit pukal, jahit bengkung, bengkung lilit jawa, bengkung tradisional, Qiya Saad Tailor, tailor selangor, tempahan menjahit, tukang jahit, tukang jahit klang, tukang jahit shah alam


Akhir sekali jahit lurus hujung bengkung lilit ni untuk kemasan, pastu boleh la jahit label macam kat bawah ni.


Jahit pukal, jahit bengkung, bengkung lilit jawa, bengkung tradisional, Qiya Saad Tailor, tailor selangor, tempahan menjahit, tukang jahit, tukang jahit klang, tukang jahit shah alam


Da siap pun bengkung lilit jawa ni.


Jahit pukal, jahit bengkung, bengkung lilit jawa, bengkung tradisional, Qiya Saad Tailor, tailor selangor, tempahan menjahit, tukang jahit, tukang jahit klang, tukang jahit shah alam


Lebih kurang macam ni la packaging dia. Qiya letak banyak sikit gambar baru puas cuci mata kan.. hehe


Jahit pukal, jahit bengkung, bengkung lilit jawa, bengkung tradisional, Qiya Saad Tailor, tailor selangor, tempahan menjahit, tukang jahit, tukang jahit klang, tukang jahit shah alam


Jahit pukal, jahit bengkung, bengkung lilit jawa, bengkung tradisional, Qiya Saad Tailor, tailor selangor, tempahan menjahit, tukang jahit, tukang jahit klang, tukang jahit shah alam


Jahit pukal, jahit bengkung, bengkung lilit jawa, bengkung tradisional, Qiya Saad Tailor, tailor selangor, tempahan menjahit, tukang jahit, tukang jahit klang, tukang jahit shah alam


Jahit pukal, jahit bengkung, bengkung lilit jawa, bengkung tradisional, Qiya Saad Tailor, tailor selangor, tempahan menjahit, tukang jahit, tukang jahit klang, tukang jahit shah alam


Jahit pukal, jahit bengkung, bengkung lilit jawa, bengkung tradisional, Qiya Saad Tailor, tailor selangor, tempahan menjahit, tukang jahit, tukang jahit klang, tukang jahit shah alam


Jahit pukal, jahit bengkung, bengkung lilit jawa, bengkung tradisional, Qiya Saad Tailor, tailor selangor, tempahan menjahit, tukang jahit, tukang jahit klang, tukang jahit shah alam


Jahit pukal, jahit bengkung, bengkung lilit jawa, bengkung tradisional, Qiya Saad Tailor, tailor selangor, tempahan menjahit, tukang jahit, tukang jahit klang, tukang jahit shah alam


Jahit pukal, jahit bengkung, bengkung lilit jawa, bengkung tradisional, Qiya Saad Tailor, tailor selangor, tempahan menjahit, tukang jahit, tukang jahit klang, tukang jahit shah alam


Jahit pukal, jahit bengkung, bengkung lilit jawa, bengkung tradisional, Qiya Saad Tailor, tailor selangor, tempahan menjahit, tukang jahit, tukang jahit klang, tukang jahit shah alam


Jahit pukal, jahit bengkung, bengkung lilit jawa, bengkung tradisional, Qiya Saad Tailor, tailor selangor, tempahan menjahit, tukang jahit, tukang jahit klang, tukang jahit shah alam


Jahit pukal, jahit bengkung, bengkung lilit jawa, bengkung tradisional, Qiya Saad Tailor, tailor selangor, tempahan menjahit, tukang jahit, tukang jahit klang, tukang jahit shah alam


Qiya guna poslaju untuk buat delivery. Rate poslaju mengikut berat dalam kg qiya tak pasti la plak, boleh cek direct dengan poslaju atau website poslaju ye. 

Tapi bagi qiya agak mahal jugak postage rate ni, RM10.90 Semenanjung Malaysia dan RM16.++ Sabah & Sarawak. 

Selain bengkung lilit jawa ni, qiya ada jahit blouse, skirt, baju kurung tradisional, baju kurung moden, baju melayu johor untuk sambutan hari kemerdekaan, alter baju, dan inshaallah akan datang qiya nak jahit shawl, kurung peplum, baju kurung sekolah rendah dan menengah, dan tudung sekolah. 

Kalau nak order bengkung lilit jawa / tradisional @ javanese wrap ni Whatsapp Qiya ke 012-2668424.
Continue Reading