Tuesday, 13 August 2019

Nak Buat Bisnes Shawl?

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Alhamdulillah qiya da mula keluarkan shawl sendiri sekarang ni, kalau search kat instagram boleh type hashtag #shawlbyqiyasaad tau.

Buat masa ni qiya jual shawl ni secara retail dan borong. Retail boleh beli 1 helai dan kalau beli borong pula ada kuantiti minimum ye.


Shawl by Qiya Saad, bisnes shawl, jual shawl, kain shiffon, harga shawl, supplier shawl klang dan shah alam, shawl color kuning, shawl labuh, qiya saad tailor, jahit tudung,



Dari semasa ke semasa qiya akan update color yang available, dan untuk permulaan ni qiya keluarkan color kuning (Yellow My Sunshine) sahaja. 


Shawl by Qiya Saad, bisnes shawl, jual shawl, kain shiffon, harga shawl, supplier shawl klang dan shah alam, shawl color kuning, shawl labuh, qiya saad tailor, jahit tudung,


Selain itu, qiya juga dalam perancangan untuk keluarkan instant shawl dewasa dan kanak-kanak, so stay tuned ye..


Shawl by Qiya Saad, bisnes shawl, jual shawl, kain shiffon, harga shawl, supplier shawl klang dan shah alam, shawl color kuning, shawl labuh, qiya saad tailor, jahit tudung,
Shawl Yellow My Sunshine by Qiya Saad


Shawl by Qiya Saad


Color available: 
✅ Yellow My Sunshine

Material: Shiffon
Size: 28" × 67"
Price: RM10.80

Postage RM8 SM / RM10 SS 

🌻 Peluang bisnes shawl 🌻


Kalau ada yg tengah nak start buat bisnes shawl dan nak dapatkan shawl dalam kuantiti yg banyak dgn harga yg berpatutan, atau nak jadi agent/dropship/stokis boleh direct wasap qiya ye.. 


Owh ye, shawl ni qiya tak simpan stock ye, bila ada order baru qiya akan jahit. So, don't worry tentang stok ada ke tak sebab qiya jahit sendiri shawl ni cuma qiya tak nak produce shawl ni banyak-banyak memandangkan qiya masih baru dalam bisnes shawl ni.

Kenapa nak buat bisnes shawl ni?


Cuba tengok senario masyarakat Malaysia sekarang ni, rata-ratanya perempuan bertudung kan.. bukan saja di kalangan orang awam, artis pun dah ramai yang mula berhijab. 

Selain itu, shawl ni semakin diminati oleh golongan yang mengikuti perkembangan fesyen sebab pemakaian shawl ni boleh dipelbagaikan dan yang paling penting shawl ni tak perlu iron pun.

Harga shawl yang murah juga menjadi faktor utama kenapa perempuan sekarang suka pakai shawl.

Design shawl ni juga sangat simple, tak semestinya perempuan suka pakai tudung yang penuh dengan batu-batu atau manik-manik yang crowded tu kan. Bergantung pada tempat atau majlis yang kita nak pergi tu. Kalau student da tentu-tentu la akan pakai tudung yang simple dan senang nak pakai.

Pakai shawl ni tak sampai 1 minit pun da siap tau kalau jenis macam qiya la sebab qiya akan guna 1 keronsang kat dagu je, selebihnya qiya lilit-lilit je sebab qiya selalu rushing.

Ada yang nak tambah kenapa nak kena buat bisnes shawl? Sila komen ye..
Continue Reading

Saturday, 10 August 2019

Belajar Jahit Baju Kurung Tradisional

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Hai korang..

Hari ni korang nak pergi beraya kat mana? Ke ada join qurban? Dengar cerita dekat RM1,000 jugak ye budget untuk 1 portion qurban sekor lembu. Kalau ada bela lembu atau kambing sendiri seronok nak sembelih buat rendang cili padi ni hihi.. 

Sebelum qiya cerita pasal kelas baju kurung tradisional ni qiya nak ucapkan selamat hari raya aidiladha buat kawan-kawan yg kot kot terbaca blog qiya ni..

Ok, tak mau bebel panjang-panjang.. kita straight to the point ye..

Tengah bulan 6 hari tu qiya ada pergi kelas menjahit baju kurung tradisional. Kelas sepatutnya hari selasa dan rabu, tapi sebab cikgu menjahit qiya ada hal nak diuruskan kelas tu berlangsung pada hari Rabu pukul 10am hingga 5pm, Khamis dari jam 10 pagi sampai 1pm, dan seterusnya Isnin minggu berikutnya pukul 10am - 1pm. Tempoh belajar sepatutnya 8jam + 8jam, total 16jam kelas siap sepasang baju kurung kain lipat tindih. Lepas tu boleh la praktis sendiri kan.. 


Baju kurung tradisional, fesyen wanita, fesyen muslimah, kelas menjahit, kelas jahitan shah alam selangor, pekan pahang, pola baju kurung, pola kurung moden, pola peplum, pola jubah, kursus kemahiran, SKM, sijil kemahiran, VTO, sekolah vokasional, sekolah menengah, yuran kelas menjahit, senarai yuran kelas jahitan baju fesyen Malaysia, qiya saad, tailor, tukang jahit, tukang jahit klang, tailor Bandar Putera 2 Klang, jual kain pasang satin murah,


Gambar baju kurung color oren + hitam strip pattern kat atas ni adalah hasil qiya belajar dekat kelas menjahit tu. Yuran kelas menjahit baju kurung tradisional plak adalah RM200. Lain pattern lain harga tau. 

Kalau korang tengah survey kelas menjahit korang boleh refer kadar yuran menjahit dekat bawah ni. Ni rate area Shah Alam ye, lain tempat qiya tak sure plak berapa yuran yang diorang charge.


Baju kurung tradisional, fesyen wanita, fesyen muslimah, kelas menjahit, kelas jahitan shah alam selangor, pekan pahang, pola baju kurung, pola kurung moden, pola peplum, pola jubah, kursus kemahiran, SKM, sijil kemahiran, VTO, sekolah vokasional, sekolah menengah, yuran kelas menjahit, senarai yuran kelas jahitan baju fesyen Malaysia, qiya saad, tailor, tukang jahit, tukang jahit klang, tailor Bandar Putera 2 Klang, jual kain pasang satin murah,

Selain kelas jahitan persendirian korang boleh join mana-mana kelas yang disediakan oleh agensi kerajaan seperti Giat MARA atau KEMAS di seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak, dan kolej-kolej swasta seperti Marrie Fashion Academy dekat seksyen 13 Shah Alam, Kolej WIT Klang, dan banyak lagi institut dan kolej-kolej yang menawarkan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 1, 2, 3, dan 4 (Diploma). 

Kalau belajar dengan Marrie Fashion, yuran dia roughly sekitar RM7,000 lebih untuk Tahap 1 & 2, tapi boleh buat pinjaman bagi yang kurang berkemampuan, dan kalau bayar cash boleh dapat diskaun. Tahap 3 pun lebih kurang yuran dia. Tempoh belajar menjahit Tahap 1 dan 2 adalah 1 tahun, tahap 3 pun 1 tahun jugak dan kena buat praktikal dekat mana-mana butik jahitan kalau tak silap 6 bulan, dan tempoh belajar menjahit tahap 4 (Diploma Fesyen) adalah 1 tahun jugak. Info ni qiya dapat dari Puan Hajjah Mariam, Marrie Fashion Academy. 

Dan kalau kolej WIT Klang plak yuran pendaftaran RM750 untuk Tahap 1 & 2, yuran bulanan RM300, dan yuran penempatan pun RM300 bagi yang memerlukan tempat tinggal. Marrie Fashion pun ada sediakan tempat tinggal jugak. 

Kalau Giat MARA plak, yuran pendaftaran dia bawah RM500 kalau tak silap qiya, dan yuran bulanan FOC, siap dapat elaun lagi tiap-tiap bulan (syarat kelayakan untuk dapat elaun tu korang kena tengok terms and conditions Giat MARA ye, qiya tak tau details tentang kursus menjahit dekat Giat ni..). 

Tapi yang pastinya Giat MARA selalu open class untuk pelbagai kursus sijil kemahiran seperti  kursus Architectural Drafting, Welding, Elektrik, Masakan, Make up, dan banyak lagi kursus-kursus lain pada setiap awal tahun iaitu bulan Januari dan pertengahan tahun iaitu bulan Jun, intake setiap tahun ye.. 

So, kalau da ada minat nak belajar  dalam bidang kemahiran ni dari sekolah menengah lagi boleh la apply masuk sekolah teknik atau vokasional masa tingkatan 4 & 5. 

Lepas da ada diploma, biasanya diorang ni akan jadi designer seperti Rizman Ruzaimi, Rizalman, dan ramai lagi nama-nama pereka fesyen yang terkenal dalam Malaysia ni.

Ataupun lepas da ada SKM Tahap 1, 2, dan 3 korang boleh jadi cikgu a.k.a tenaga pengajar untuk Sijil Kemahiran Malaysia (SKM/DKM) dengan syarat mempunyai SKM Tahap 1, 2, dan 3 atau pengalaman menjahit beberapa tahun, telah mengikuti kursus VTO selama 9 bulan dan lepas interview untuk menjadi seorang tenaga pengajar, dan had umur plak adalah kurang daripada 35 tahun ye.. ni korang boleh search kursus menjahit VTO, atau syarat-syarat VTO. VTO ni stand for Vocational Trainer Officer, atau dalam bahasa melayu nya adalah pegawai pelatih vokasional. 

Dari pembacaan qiya, kerajaan sasarkan 50,000 tenaga pengajar kursus kemahiran ni menjelang tahun 2020, tapi jumlah tenaga pengajar vokasional sekarang cuma ada 20,000 lebih je kalau tak silap qiya. Korang nak dapatkan info terkini boleh la search keyword VTO ye..

Terpanjang plak cerita tentang kursus kemahiran ni hihi. 

Qiya sebenarnya nak buat tutorial cara menjahit baju kurung tradisional ni, tapi belum berkesempatan lagi. Sekarang Qiya tengah nak siapkan baju peplum dan seluar baju melayu johor kanak-kanak untuk sambutan kemerdekaan nanti, so kalau sempat qiya share tutorial cara jahit kurung peplum dan seluar baju melayu ye. Lepas-lepas tu baru qiya boleh share cara jahit baju kurung moden kain duyung atau A cut, baju kurung kedah kain lipat batik, dan cara buat tengkolok yang paling mudah dan simple.

Baju kurung tradisional ni cutting dan pola dia straight je, so tak susah sangat la. Tapi part leher, zip, dan band pinggang yang guna kertas keras (vakrum) dengan getah tu agak rumit sikit, kena banyak praktis dan guna alatan menjahit yang betul contohnya tapak jarum zip tinggi rendah atau tapak zip sorok. Tapak zip sorok yang besi tu RM12 dan tapak tinggi rendah kiri dan kanan masing-masing RM7, dan biasanya barang-barang untuk menjahit ni qiya beli dekat Karysma Store Alam Avenue (berhampiran seksyen 16 Shah Alam dan Padang Jawa), atau pun qiya pergi GM Klang untuk survey, tapi sebab GM tu besar dan terlampau sesak dengan lautan manusia so qiya lebih suka pergi Karysma atau shopping online dekat Shopee je. Kenapa Shopee? Sebab Shopee ni servis penghantaran dia cepat sangat, biasanya 1-3 hari je tau. Seller Shopee memang Terbaik Bossku! Hihi..


Baju kurung tradisional, fesyen wanita, fesyen muslimah, kelas menjahit, kelas jahitan shah alam selangor, pekan pahang, pola baju kurung, pola kurung moden, pola peplum, pola jubah, kursus kemahiran, SKM, sijil kemahiran, VTO, sekolah vokasional, sekolah menengah, yuran kelas menjahit, senarai yuran kelas jahitan baju fesyen Malaysia, qiya saad, tailor, tukang jahit, tukang jahit klang, tailor Bandar Putera 2 Klang, jual kain pasang satin murah,

Untuk buat lapik leher korang boleh tengok dari gambar dekat atas dan kemasan cangkuk kain serta jahitan silang pangkah untuk kemasan leher, nanti ada masa qiya explain detail ye. 


Baju kurung tradisional, fesyen wanita, fesyen muslimah, kelas menjahit, kelas jahitan shah alam selangor, pekan pahang, pola baju kurung, pola kurung moden, pola peplum, pola jubah, kursus kemahiran, SKM, sijil kemahiran, VTO, sekolah vokasional, sekolah menengah, yuran kelas menjahit, senarai yuran kelas jahitan baju fesyen Malaysia, qiya saad, tailor, tukang jahit, tukang jahit klang, tailor Bandar Putera 2 Klang, jual kain pasang satin murah,

Apa-apa pun menjahit ni kena banyak bersabar sebab tak semestinya jahit sekali menjadi, kadang-kadang banyak kali kena tetas dan jahit semula especially part leher, zip, dan pinggang. 

Qiya start menjahit ni dari umur belasan tahun lagi sebenarnya sebab kebetulan mak qiya pun menjahit. So masa darjah berapa entah qiya la tukang hantar kain yang mak potong tu dekat kedai jahit tepi. Dari situ qiya belajar mengukur, buat pola, potong kain, dan menjahit. Yang paling banyak adalah buat pemerhatian hehe.. 

Dulu qiya guna mesin jahit manual yang kena kayuh guna kaki tu je, tapi alhamdulillah dekat-dekat 10 pasang jugak la baju kurung tradisional, kurung moden, dan baju melayu johor yang qiya pernah jahit, tapi dulu belum ada blog, facebook, dan media sosial yang lain, handphone canggih pun tak ada, kamera pun tak ada, kalau ada kamera pun yang murah-murah pakai filem kodak tu, pastu nak kena pergi cuci gambar plak satu hal, sekeping gambar 50 sen.. hihi kenangan guna kamera pakai kodak..

Eh tak, waktu qiya rajin menjahit dulu tu qiya da start buat blog dan belajar buat coding website, ada smartphone, samsung galaxy y kalau tak silap, cuma tak maximumkan penggunaan teknologi je.. hehe ayat skema betul..

Apa lagi ye qiya nak cerita? 

Owh ye, sekarang qiya guna mesin jahit tepi industri second hand brand Siruba dan mesin jahit lurus industri pun 2nd jugak brand Elestar. 

Cabaran dia, mesin jahit lurus industri yang qiya guna ni terlampau advance, laju sangat, awal-awal menjahit tu hasil jahitan macam litar sepang kikiki.. tapi sekarang much better, sebab hari-hari qiya menjahit walaupun nak siapkan sepasang baju kurung moden yang customer tempah pun ambil masa seminggu nak siap, jahit sikit-sikit bila free..

Korang boleh tengok hasil jahitan qiya selama 1 bulan lebih ye..


Baju kurung tradisional, fesyen wanita, fesyen muslimah, kelas menjahit, kelas jahitan shah alam selangor, pekan pahang, pola baju kurung, pola kurung moden, pola peplum, pola jubah, kursus kemahiran, SKM, sijil kemahiran, VTO, sekolah vokasional, sekolah menengah, yuran kelas menjahit, senarai yuran kelas jahitan baju fesyen Malaysia, qiya saad, tailor, tukang jahit, tukang jahit klang, tailor Bandar Putera 2 Klang, jual kain pasang satin murah,
Alter pendekkan jubah


Baju kurung tradisional, fesyen wanita, fesyen muslimah, kelas menjahit, kelas jahitan shah alam selangor, pekan pahang, pola baju kurung, pola kurung moden, pola peplum, pola jubah, kursus kemahiran, SKM, sijil kemahiran, VTO, sekolah vokasional, sekolah menengah, yuran kelas menjahit, senarai yuran kelas jahitan baju fesyen Malaysia, qiya saad, tailor, tukang jahit, tukang jahit klang, tailor Bandar Putera 2 Klang, jual kain pasang satin murah,
Baju Melayu Johor untuk sambutan hari Merdeka 31 Ogos

Baju kurung tradisional, fesyen wanita, fesyen muslimah, kelas menjahit, kelas jahitan shah alam selangor, pekan pahang, pola baju kurung, pola kurung moden, pola peplum, pola jubah, kursus kemahiran, SKM, sijil kemahiran, VTO, sekolah vokasional, sekolah menengah, yuran kelas menjahit, senarai yuran kelas jahitan baju fesyen Malaysia, qiya saad, tailor, tukang jahit, tukang jahit klang, tailor Bandar Putera 2 Klang, jual kain pasang satin murah,
Baju kurung moden ukuran 41.5" - 41.5" - 50.5"


Baju kurung tradisional, fesyen wanita, fesyen muslimah, kelas menjahit, kelas jahitan shah alam selangor, pekan pahang, pola baju kurung, pola kurung moden, pola peplum, pola jubah, kursus kemahiran, SKM, sijil kemahiran, VTO, sekolah vokasional, sekolah menengah, yuran kelas menjahit, senarai yuran kelas jahitan baju fesyen Malaysia, qiya saad, tailor, tukang jahit, tukang jahit klang, tailor Bandar Putera 2 Klang, jual kain pasang satin murah,
Alter kecilkan bahu dan pendekkan kaki jubah

Baju kurung tradisional, fesyen wanita, fesyen muslimah, kelas menjahit, kelas jahitan shah alam selangor, pekan pahang, pola baju kurung, pola kurung moden, pola peplum, pola jubah, kursus kemahiran, SKM, sijil kemahiran, VTO, sekolah vokasional, sekolah menengah, yuran kelas menjahit, senarai yuran kelas jahitan baju fesyen Malaysia, qiya saad, tailor, tukang jahit, tukang jahit klang, tailor Bandar Putera 2 Klang, jual kain pasang satin murah,
Skirt A cut


Baju kurung tradisional, fesyen wanita, fesyen muslimah, kelas menjahit, kelas jahitan shah alam selangor, pekan pahang, pola baju kurung, pola kurung moden, pola peplum, pola jubah, kursus kemahiran, SKM, sijil kemahiran, VTO, sekolah vokasional, sekolah menengah, yuran kelas menjahit, senarai yuran kelas jahitan baju fesyen Malaysia, qiya saad, tailor, tukang jahit, tukang jahit klang, tailor Bandar Putera 2 Klang, jual kain pasang satin murah,
Blouse

Baju kurung tradisional, fesyen wanita, fesyen muslimah, kelas menjahit, kelas jahitan shah alam selangor, pekan pahang, pola baju kurung, pola kurung moden, pola peplum, pola jubah, kursus kemahiran, SKM, sijil kemahiran, VTO, sekolah vokasional, sekolah menengah, yuran kelas menjahit, senarai yuran kelas jahitan baju fesyen Malaysia, qiya saad, tailor, tukang jahit, tukang jahit klang, tailor Bandar Putera 2 Klang, jual kain pasang satin murah,
Seluar straight cut

Baju kurung tradisional, fesyen wanita, fesyen muslimah, kelas menjahit, kelas jahitan shah alam selangor, pekan pahang, pola baju kurung, pola kurung moden, pola peplum, pola jubah, kursus kemahiran, SKM, sijil kemahiran, VTO, sekolah vokasional, sekolah menengah, yuran kelas menjahit, senarai yuran kelas jahitan baju fesyen Malaysia, qiya saad, tailor, tukang jahit, tukang jahit klang, tailor Bandar Putera 2 Klang, jual kain pasang satin murah,
Jahit lencana sekolah

Baju kurung tradisional, fesyen wanita, fesyen muslimah, kelas menjahit, kelas jahitan shah alam selangor, pekan pahang, pola baju kurung, pola kurung moden, pola peplum, pola jubah, kursus kemahiran, SKM, sijil kemahiran, VTO, sekolah vokasional, sekolah menengah, yuran kelas menjahit, senarai yuran kelas jahitan baju fesyen Malaysia, qiya saad, tailor, tukang jahit, tukang jahit klang, tailor Bandar Putera 2 Klang, jual kain pasang satin murah,
Alter poket tepi seluar

Baju kurung tradisional, fesyen wanita, fesyen muslimah, kelas menjahit, kelas jahitan shah alam selangor, pekan pahang, pola baju kurung, pola kurung moden, pola peplum, pola jubah, kursus kemahiran, SKM, sijil kemahiran, VTO, sekolah vokasional, sekolah menengah, yuran kelas menjahit, senarai yuran kelas jahitan baju fesyen Malaysia, qiya saad, tailor, tukang jahit, tukang jahit klang, tailor Bandar Putera 2 Klang, jual kain pasang satin murah,
Bengkung lilit jawa

Baju kurung tradisional, fesyen wanita, fesyen muslimah, kelas menjahit, kelas jahitan shah alam selangor, pekan pahang, pola baju kurung, pola kurung moden, pola peplum, pola jubah, kursus kemahiran, SKM, sijil kemahiran, VTO, sekolah vokasional, sekolah menengah, yuran kelas menjahit, senarai yuran kelas jahitan baju fesyen Malaysia, qiya saad, tailor, tukang jahit, tukang jahit klang, tailor Bandar Putera 2 Klang, jual kain pasang satin murah,
Jahit sarung bantal saiz 16 × 27 inci, bantal standard size

Baju kurung tradisional, fesyen wanita, fesyen muslimah, kelas menjahit, kelas jahitan shah alam selangor, pekan pahang, pola baju kurung, pola kurung moden, pola peplum, pola jubah, kursus kemahiran, SKM, sijil kemahiran, VTO, sekolah vokasional, sekolah menengah, yuran kelas menjahit, senarai yuran kelas jahitan baju fesyen Malaysia, qiya saad, tailor, tukang jahit, tukang jahit klang, tailor Bandar Putera 2 Klang, jual kain pasang satin murah,
Baju kurung biru ni qiya jahit masa tahun 2008 guna mesin jahit manual kayuh guna kaki

Owh ye, kalau korang nak join kelas menjahit bagi yang duduk sekitar Shah Alam dan Pekan Pahang qiya boleh rekemen cikgu jahit yang da ada pengalaman menjahit dekat-dekat 10 tahun dan juga lebih 20 tahun. Atau nak beli pola macam-macam fesyen baju pun boleh. Whatsapp je qiya ye.. (012-2668424)

Ok la ye, semoga perkongsian qiya ni bermanfaat..
Continue Reading

Jahit Bengkung Lilit Jawa (Bengkung Tradisional)

Hai korang..

Lamanya qiya tak update blog ni.

Sejak busy menjahit ni rasa macam tak cukup masa plak, sebab menjahit ni renyah jugak bila kita ni baru-baru nak belajar.. 

Tapi tu la da lama qiya berhajat nak menjahit, baru sekarang ada peluang macam-macam benda terfikir nak jahit.  


Jahit pukal, jahit bengkung, bengkung lilit jawa, bengkung tradisional, Qiya Saad Tailor, tailor selangor, tempahan menjahit, tukang jahit, tukang jahit klang, tukang jahit shah alam


Ni qiya siapkan bengkung lilit jawa, satu untuk dijadikan sebagai sample dan satu lagi untuk customer.


Jahit pukal, jahit bengkung, bengkung lilit jawa, bengkung tradisional, Qiya Saad Tailor, tailor selangor, tempahan menjahit, tukang jahit, tukang jahit klang, tukang jahit shah alam


Saiz bengkung lilit jawa atau bengkung tradisional yang qiya jahit ni lebih kurang 7inci × 20m, boleh belit dari peha sampai kat atas perut macam dalam gambar kat atas ni.


Jahit pukal, jahit bengkung, bengkung lilit jawa, bengkung tradisional, Qiya Saad Tailor, tailor selangor, tempahan menjahit, tukang jahit, tukang jahit klang, tukang jahit shah alam


Proses menjahit bengkung jawa ni tak ada la susah sangat. Mula-mula kena ukur dan tandakan dengan kapur. Lipat 4 kain ni, owhh lupa nak bagitau, material jenis cotton belacu ye. Dah lipat 4, ukur, then boleh potong.


Jahit pukal, jahit bengkung, bengkung lilit jawa, bengkung tradisional, Qiya Saad Tailor, tailor selangor, tempahan menjahit, tukang jahit, tukang jahit klang, tukang jahit shah alam


Seterusnya jahit tepi keliling setiap helaian kain belacu yang da dipotong ni.


Jahit pukal, jahit bengkung, bengkung lilit jawa, bengkung tradisional, Qiya Saad Tailor, tailor selangor, tempahan menjahit, tukang jahit, tukang jahit klang, tukang jahit shah alam


Lepas jahit tepi boleh la jahit cantum hujung setiap helai kain bengkung ni.


Jahit pukal, jahit bengkung, bengkung lilit jawa, bengkung tradisional, Qiya Saad Tailor, tailor selangor, tempahan menjahit, tukang jahit, tukang jahit klang, tukang jahit shah alam


Akhir sekali jahit lurus hujung bengkung lilit ni untuk kemasan, pastu boleh la jahit label macam kat bawah ni.


Jahit pukal, jahit bengkung, bengkung lilit jawa, bengkung tradisional, Qiya Saad Tailor, tailor selangor, tempahan menjahit, tukang jahit, tukang jahit klang, tukang jahit shah alam


Da siap pun bengkung lilit jawa ni.


Jahit pukal, jahit bengkung, bengkung lilit jawa, bengkung tradisional, Qiya Saad Tailor, tailor selangor, tempahan menjahit, tukang jahit, tukang jahit klang, tukang jahit shah alam


Lebih kurang macam ni la packaging dia. Qiya letak banyak sikit gambar baru puas cuci mata kan.. hehe


Jahit pukal, jahit bengkung, bengkung lilit jawa, bengkung tradisional, Qiya Saad Tailor, tailor selangor, tempahan menjahit, tukang jahit, tukang jahit klang, tukang jahit shah alam


Jahit pukal, jahit bengkung, bengkung lilit jawa, bengkung tradisional, Qiya Saad Tailor, tailor selangor, tempahan menjahit, tukang jahit, tukang jahit klang, tukang jahit shah alam


Jahit pukal, jahit bengkung, bengkung lilit jawa, bengkung tradisional, Qiya Saad Tailor, tailor selangor, tempahan menjahit, tukang jahit, tukang jahit klang, tukang jahit shah alam


Jahit pukal, jahit bengkung, bengkung lilit jawa, bengkung tradisional, Qiya Saad Tailor, tailor selangor, tempahan menjahit, tukang jahit, tukang jahit klang, tukang jahit shah alam


Qiya guna poslaju untuk buat delivery. Rate poslaju mengikut berat dalam kg qiya tak pasti la plak, boleh cek direct dengan poslaju atau website poslaju ye. 

Tapi bagi qiya agak mahal jugak postage rate ni, RM10.90 Semenanjung Malaysia dan RM16.++ Sabah & Sarawak. 

Selain bengkung lilit jawa ni, qiya ada jahit blouse, skirt, baju kurung tradisional, baju kurung moden, baju melayu johor untuk sambutan hari kemerdekaan, alter baju, dan inshaallah akan datang qiya nak jahit shawl, kurung peplum, baju kurung sekolah rendah dan menengah, dan tudung sekolah. 
Continue Reading

Thursday, 11 July 2019

Jahit Sarung Bantal Hello Kitty dan Doraemon.. Cantiknya la hai..

Dah lama sangat qiya nak beli mesin jahit, tapi tak terbeli beli sampai la 2 3 minggu lepas qiya pergi kelas jahit baju kurung tradisional, baru la rasa nekad nak beli mesin jahit. 

Qiya beli mesin jahit tepi industri brand Siruba dan mesin jahit lurus industri brand Elestar. Tu pun yg second je sebab tak cukup budget. Harga mesin jahit tepi Siruba RM1,550 dan mesin jahit lurus Elestar RM900. 

Qiya nak beli mesin jahit portable Juki MO-50e yang 5 benang ataupun jenama Singer je sebenarnya sebab nak jimat duit tapi cikgu jahit qiya, kak Sada tak bagi beli mesin jahit portable sebab tak sesuai untuk kerja2 yang heavy.

Alhamdulillah da dapat mesin jahit, lama  da mengidam nak beli ni.. hehe

Bila da ada mesin jahit ni banyak la benda yang nak dijahit. Konon-konon nak praktis jahit baju kurung tradisional dulu sampai expert, tapi macam-macam plak yang jadinya. Da tu kalau singgah Nagoya ada je kain yang 'terbeli' hehe, jadi la sarung bantal hello kitty dengan doraemon color merah dan hijau ni. 

Qiya Saad Tailor, jahit sarung bantal, tukang jahit, jahit pukal, shah alam, klang, selangor, malaysia, tempahan menjahit,
Qiya Saad Tailor, jahit sarung bantal, tukang jahit, jahit pukal, shah alam, klang, selangor, malaysia, tempahan menjahit,


Dah siap 3 helai, 2 doraemon dan 1 helai hello kitty. Ada banyak lagi balance kain tu, sayang kalau terbiar je. Hello kitty tu qiya beli 2 meter, harga 1 meter RM3.20. Doraemon 1 meter RM3.20 juga, qiya beli 4 meter setengah. Saiz sarung bantal yang qiya jahit lebih kurang standard je, 16.5" × 25.5" dan 17" × 25". 


Qiya Saad Tailor, jahit sarung bantal, tukang jahit, jahit pukal, shah alam, klang, selangor, malaysia, tempahan menjahit,

Mula-mula jahit qiya tak fikir pun outcome dia macam mana, just jahit je. Sekali siap terbalik bahagian nak masuk bantal tu. Sekian plak nak tetas semua haha..


Qiya Saad Tailor, jahit sarung bantal, tukang jahit, jahit pukal, shah alam, klang, selangor, malaysia, tempahan menjahit,


Lepas da terbalik baru la qiya measure betul-betul, susun betul-betul sebelum jahit, dan imagine betul tak bila da diterbalikkan nanti. 


Qiya Saad Tailor, jahit sarung bantal, tukang jahit, jahit pukal, shah alam, klang, selangor, malaysia, tempahan menjahit,

Qiya Saad Tailor, jahit sarung bantal, tukang jahit, jahit pukal, shah alam, klang, selangor, malaysia, tempahan menjahit,


Alhamdulillah jadi pun sarung bantal hello kitty ni, boleh la potong yang pattern doraemon plak..


Qiya Saad Tailor, jahit sarung bantal, tukang jahit, jahit pukal, shah alam, klang, selangor, malaysia, tempahan menjahit,

Qiya Saad Tailor, jahit sarung bantal, tukang jahit, jahit pukal, shah alam, klang, selangor, malaysia, tempahan menjahit,


Bila da jadi yang pertama, yang kedua dan seterusnya senang la sikit nak jahit. Tak payah la nak imagine bagai. Cuma nak bagi jahitan jadi lebih kemas lagi daripada sarung bantal yang sebelumnya.


Qiya Saad Tailor, jahit sarung bantal, tukang jahit, jahit pukal, shah alam, klang, selangor, malaysia, tempahan menjahit,


Kalau awal-awal tadi qiya jahit agak-agak je, tapi yang next qiya pin kan siap-siap supaya kain tak lari dan kerja menjahit pun jadi lebih senang.


Qiya Saad Tailor, jahit sarung bantal, tukang jahit, jahit pukal, shah alam, klang, selangor, malaysia, tempahan menjahit,


Taaraaa.. comel tak sarung bantal doraemon ni? Hihi


Qiya Saad Tailor, jahit sarung bantal, tukang jahit, jahit pukal, shah alam, klang, selangor, malaysia, tempahan menjahit,

Qiya Saad Tailor, jahit sarung bantal, tukang jahit, jahit pukal, shah alam, klang, selangor, malaysia, tempahan menjahit,

Qiya Saad Tailor, jahit sarung bantal, tukang jahit, jahit pukal, shah alam, klang, selangor, malaysia, tempahan menjahit,


Tapi cabaran nak siapkan 2 helai sarung bantal ni fuhhh berpeluh ketiak nak melayan budak Asfa ni, dia punya perangai nak orang mengadap muka dia je, kalau tak layan dia menangis sepanjang hari.. tu yang letak dia atas meja potong kain ni, tau plak nak senyum.. huhu


Qiya Saad Tailor, jahit sarung bantal, tukang jahit, jahit pukal, shah alam, klang, selangor, malaysia, tempahan menjahit,


Selain tu, cabarannya adalah qiya belum mahir lagi guna mesin jahit industri Elestar ni, dia punya laju kalau tak control benang asyik terputus je. Jenuh la 10x nak masukkan benang, padahal nak jahit sarung bantal je pun. Ada la 1 inci qiya jahit manual je guna tangan sebab da fed-up benang asyik terputus je. 

Guna mesin jahit lurus high speed ni kena pandai control paddle, macam bawa kereta, kalau kuat tekan paddle minyak laju la kereta tu kan.. gitu la ceritanya kalau guna mesin jahit high speed, kena bawa-bawa bersabar..hihi
Continue Reading

Thursday, 21 February 2019

Opick Rapuh - Chords / Notes Keyboard, Piano, & Lirik Lagu

Keyboard atau piano Notes/Chords lagu Rapuh nyanyian Opick ni adalah untuk beginner yang baru berjinak-jinak nak belajar muzik especially untuk yang berminat dengan muzik instrument keyboard atau piano ni. Chords gitar lain tau. Ini untuk keyboard je.

Opick Rapuh - Chords / Notes Keyboard, Piano, & Lirik Lagu


Intro:
C# F#G# ABDC#
C#DEF#EDC# D E G# A B E

C# BC#G# BADC#
C#DEF#EDC#BABC#B
A B G# F# F F#

CBAB CBAG#
Detik waktu terus berjalan
FED BCD GG
Berhias gelap dan terang
FEDF EDCE
Suka dan duka, tangis dan tawa
DD C BB AGA
Tergores bagai lukisan

CBAB CBAG#
Seribu mimpi, berjuta sepi
FED BCD GG
Hadir bagai teman sejati
FEDF EDCE
Di antara lelahnya jiwa
DD C BB     DD C DE
Dalam resah dan air mata
FEDF EDCE
Kupersembahkan kepada-Mu
DD C BB AGA
Yang terindah dalam hidupku

AACED EF ABAG
Meski kurapuh dalam langkah
GGBDC DEGA
Kadang tak setia kepada-Mu
CCBD DDCB
Namun cinta dalam jiwa
BBB ABC
Hanyalah pada-Mu

AACED EF ABAG
Maafkanlah bila hati
GGBDC DEGA
Tak sempurna mencintai-Mu
CCBD DDCB
Dalam dada kuharap hanya
BBB AC
Diri-Mu yang bertahta

AACED EF ABAG
Meski kurapuh dalam langkah
GGBDC DEGA
Kadang tak setia kepada-Mu
CCBD DDCB
Namun cinta dalam jiwa
BBB AA
Hanyalah pada-Mu

AACED EF ABAG
Maafkanlah bila hati
GGBDC DEGA
Tak sempurna mencintai-Mu
CCBD DDCB
Dalam dada kuharap hanya
BBB ABC
Diri-Mu yang bertahta

AACED EF ABAG
Meski kurapuh dalam langkah
GGBDC DEGA
Kadang tak setia kepada-Mu
CCBD DDCB
Namun cinta dalam jiwa
BBB AC
Hanyalah pada-Mu

AACED EF ABAG
Maafkanlah bila hati
GGBDC DEGA
Tak sempurna mencintai-Mu
CCBD DDCB
Dalam dada kuharap hanya
BBB AA
Diri-Mu yang bertahta

CBAB CBAG#
Detik waktu terus berlalu
FED BCB AA
Semua berakhir pada-Mu




Korang tengok la Qiya main keyboard lagu Rapuh Opick ni kat channel Qiya Music tau, bagi naik view dia.. hehe.. pastu subscribe la ye! Almost 2 minggu da Qiya belajar main keyboard ni tapi jari jemari still keras lagi.. anyway, semoga terhibur ye korang...
Continue Reading

Monday, 21 January 2019

Resepi Macaroni Cheese Bakar (Baked)

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


makaroni, pasta, resepi macaroni cheese bakar, baked, makanan Itali,
Makaroni Cheese Bakar

2 3 hari lepas Qiya tetiba je rasa teringin nak makan macaroni cheese bakar. Makanan jenis pasta yang berasal daripada negara Itali ni sejujurnya bukan la makanan favourite Qiya sebab tekak Qiya ni original tekak Melayu, susah nak terima makanan pelik-pelik. Tapi apa salahnya cuba rasa makanan lain plak kan? 

Makaroni cheese bakar (baked) ni senang je nak buat, cuma bahan-bahan dia kebanyakkannya terjual dekat kedai kek dan bakeri. Dan kebetulan, nearby area rumah Qiya memang ada kedai bakeri, so tak ada masalah nak cari barang. Barang-barang basic boleh beli kat 99speedmart je.


makaroni, pasta, resepi macaroni cheese bakar, baked, makanan Itali,
Bahan-bahan untuk memasak macaroni cheese bakar

Jom Qiya share RESEPI MACARONI CHEESE BAKAR (BAKED) yang simple sangat-sangat ni.



BAHAN-BAHAN:-

MACARONI


250g macaroni
3 ulas bawang putih
1 biji bawang merah
5 sudu tomato puri
5 sudu sos tomato
2 keping daging burger
Secubit garam
Minyak


SOS PUTIH


2 sudu butter
2 sudu tepung gandum
2 cawan susu segar
50g Cheddar cheese


TOPPING


1/2 capsicum (lada benggala merah)
50g Cheddar cheese
Serbuk oregano



CARA-CARA MEMASAK:-


1. Makaroni Goreng


makaroni, pasta, resepi macaroni cheese bakar, baked, makanan Itali,
Makaroni goreng


  1. Didihkan air, rebus makaroni selama 15-20 minit dengan sedikit minyak supaya pasta tak melekat. Toskan.
  2. Potong bawang putih dan bawang merah halus-halus.
  3. Potong dadu daging burger.
  4. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau.
  5. Seterusnya masukkan daging burger, goreng separuh masak, dan masukkan tomato puri dan sos tomato.
  6. Masukkan macaroni yang telah ditoskan tadi, kemudian tambah sedikit garam. Biar seketika sehingga semua bahan sebati.
  7. Letak dalam bekas aluminium dan gaul bersama serbuk oregano sementara nak sediakan sos putih.




makaroni, pasta, resepi macaroni cheese bakar, baked, makanan Itali,
Macaroni goreng yang ditabur serbuk oregano supaya aromanya naik.


2. Sos Putih



makaroni, pasta, resepi macaroni cheese bakar, baked, makanan Itali,
Sos putih tanpa keju


  1. Cairkan butter dalam periuk.
  2. Masukkan tepung gandum, kacau seketika.
  3. Seterusnya masukkan susu segar 1 cawan dan biarkan sampai pekat, kemudian tambah lagi 1 cawan susu dan biarkan mendidih sekejap. Sejukkan.
  4. Sementara tu, boleh la parut cheddar cheese, ataupun kalau nak senang guna mozarella cheese je (tak payah parut).
  5. Masukkan cheddar cheese yang da diparut tadi ke dalam sos putih yang da disejukkan, dan gaul sekata.

makaroni, pasta, resepi macaroni cheese bakar, baked, makanan Itali,
Cheddar cheese parut


makaroni, pasta, resepi macaroni cheese bakar, baked, makanan Itali,
Soso putih bersama cheddar cheese parut



3. Makaroni Cheese Bakar

  1. Masukkan sos putih ke dalam bekas aluminium yang da diisi dengan macaroni goreng tadi. Gaul rata.
  2. Taburkan cheddar cheese yang diparut tadi dan capcicum (lada benggala) yang di potong keatas macaroni sebagai topping.
  3. Bakar dalam oven selama 30-40minit dengan suhu 160-180 darjah celsius. Siap untuk dihidangkan.



makaroni, pasta, resepi macaroni cheese bakar, baked, makanan Itali,
Makaroni goreng yang ditambah sos keju putih


makaroni, pasta, resepi macaroni cheese bakar, baked, makanan Itali,
Macaroni cheese sedia untuk dibakar

Senang kan?

Dekat bawah ni Qiya senaraikan harga barang-barang untuk masak baked macaroni cheese ni. Yang bertanda * tu Qiya beli dekat kedai bakeri, yang lain-lain dekat supermarket biasa pun ada.


SENARAI HARGA BARANG (19 Jan 2019)

Macaroni (San Remo-500g) - RM4.30
Tomato Puree (Kimball-430g) - RM3.80
Cheese Cheddar (Bega-250g) - RM8.90 *
Slice Cheese (Bega-250g) - RM8.50 *
Round Aluminium foil + cover (10pcs) - RM9.30 *
Capsicum/Lada Benggala (1 biji) - RM2.02
Susu segar (Marigold HL-1L) - RM6.40
Daging burger (Ramly-6pcs) - RM5.64
Sos tomato (Maggie-325g) - RM2.92

Actually, Qiya buat 2 bekas makaroni cheese ni, 1 bekas da habis dimakan dan 1 bekas lagi Qiya frozen kan. Bila tak ada stok makanan, boleh la bake macaroni tu.

OK, setakat ni entry tentang Resepi Macaroni Cheese Bakar. Selamat mencuba!


Continue Reading

Tuesday, 18 December 2018

Bayar Zakat Melalui Kaunter Zakat Begerak 'Door To Door' PPZ-MAIWP

Apa Itu Zakat?

Zakat adalah mengeluarkan harta tertentu dengan kadar tertentu mengikut syarat-syarat tertentu untuk diagihkan kepada golongan tertentu.


Zakat terbahagi kepada beberapa jenis iaitu:-

  • Zakat Harta
  • Zakat Pendapatan
  • Zakat Perniagaan
  • Zakat Wang Simpanan
  • Zakat Emas
  • Zakat KWSP
  • dan Zakat Saham.


Dah hujung tahun 2018, jadi anda tak sempat nak bayar zakat melalui kaunter PPZ-MAIWP? Jangan risau, anda boleh hubungi talian bebas tol PPZ-MAIWP 1-300-88-5757, atau anda juga boleh layari Facebook Pusat Pungutan Zakat untuk mengetahui dimana lokasi Kaunter Zakar Bergerak yang berhampiran dengan anda.

Selain itu, PPZ-MAIWP juga ada menyediakan perkhidmatan 'Door to Door' bagi mereka yang nak bayar zakat RM5,000.00 dan keatas. Macam mana nak dapatkan perkhidmatan pungutan zakat 'Door to Door' daripada PPZ-MAIWP ni? Anda boleh hubungi talian bebas tol diatas dan perkhidmatan ini akan terus sampai di depan pintu rumah atau di depan pintu pejabat anda. Anda tak perlu bersusah payah untuk ke kaunter zakat lagi sekiranya anda memang betul-betul tak ada masa.

Untuk lebih faham tentang perkhidmatan kaunter zakat bergerak 'Door to Door' ini sila tonton video di bawah.




Perkhidmatan Kaunter Zakat Bergerak

Perkhidmatan yang disediakan:-

  • Pertanyaan zakat
  • Taksiran zakat
  • Skim Potongan Gaji Zakat (Skim Thohir)
  • Salinan penyata/resit zakat

Pembayaran zakat boleh dilakukan secara:-

  • Tunai & Cek
  • Kad Kredit Islam & Kad Debit

Antara acara-acara yang melibatkan Kaunter Bergerak PPZ-MAIWP:-

  • Hari Terbuka Sekolah
  • Hari Terbuka Agensi Kerajaan & Swasta
  • Konvensyen IPT
  • Karnival
  • Pameran

Kelebihan perkhidmatan kaunter zakat bergerak PPZ-MAIWP:-

  • Pegawai yang mesra pelanggan
  • Perkhidmatan Lebih Murah
  • Cenderahati menarik menanti anda
  • Perkhidmatan ke tempat anda
  • Perkhidmatan yang cekap & pantas
  • Kemudahan yang selesa


Laman web: www.zakat.com.my
Talian bebas tol zakat: 1-300-88-5757
Facebook: Pusat Pungutan Zakat
#PPZ-MAIWP

'JADI KAYA DENGAN ZAKAT'
Continue Reading