Sunday, 19 January 2020

Cameron Highlands - Disember 2019

Dalam Malaysia ni banyak tempat pelancongan menarik yg boleh kita lawati tanpa mengeluarkan belanja yg banyak.. Hujung tahun 2019 Qiya dan family sempat bercuti di Cameron Highlands..


Cameron Highlands, cuti cuti Malaysia, tempat pelancongan menarik di Malaysia, Malaysia truely asia, best holiday place, vacation, travel, ladang teh, Cameron Valley Bharat, tanah tinggi, udara sejuk, qiyasaad, lokasi percutian menarik, pahang,


Cameron Highlands - Day 1

Accommodation rate RM458 + RM27.48sst utk 2 malam, qiya booking melalui website booking dot com. 

Bagi qiya kira murah dan selesa da homestay ni. Homestay apa nanti qiya update..

Ada 3 bilik dan 2 bilik air. Setiap bilik dilengkapi dgn 2 katil double + 1 katil single. Perabot pun simple2 je, sedap mata memandang..

Rating 8/10.. tu pun sebab diorg tak provide rice cooker, dan tak ada sabun basuh pinggan.. 

Ada shampoo Safi Shayla kat dapur, means basuh pinggan kena guna shampoo? ๐Ÿ˜…


Cameron Highlands, cuti cuti Malaysia, tempat pelancongan menarik di Malaysia, Malaysia truely asia, best holiday place, vacation, travel, accommodation, penginapan, homestay,  Supersave apartment crown imperial court, pasar malam Brinchang, tanah tinggi, udara sejuk, qiyasaad, lokasi percutian menarik, Brinchang pahang,


Cameron Highlands, cuti cuti Malaysia, tempat pelancongan menarik di Malaysia, Malaysia truely asia, best holiday place, vacation, travel, accommodation, penginapan, homestay,  Supersave apartment crown imperial court, pasar malam Brinchang, tanah tinggi, udara sejuk, qiyasaad, lokasi percutian menarik, Brinchang pahang,


Cameron Highlands, cuti cuti Malaysia, tempat pelancongan menarik di Malaysia, Malaysia truely asia, best holiday place, vacation, travel, accommodation, penginapan, homestay,  Supersave apartment crown imperial court, pasar malam Brinchang, tanah tinggi, udara sejuk, qiyasaad, lokasi percutian menarik, Brinchang pahang,


Cameron Highlands, cuti cuti Malaysia, tempat pelancongan menarik di Malaysia, Malaysia truely asia, best holiday place, vacation, travel, accommodation, penginapan, homestay,  Supersave apartment crown imperial court, pasar malam Brinchang, tanah tinggi, udara sejuk, qiyasaad, lokasi percutian menarik, Brinchang pahang,


Cameron Highlands, cuti cuti Malaysia, tempat pelancongan menarik di Malaysia, Malaysia truely asia, best holiday place, vacation, travel, accommodation, penginapan, homestay,  Supersave apartment crown imperial court, pasar malam Brinchang, tanah tinggi, udara sejuk, qiyasaad, lokasi percutian menarik, Brinchang pahang,


Cameron Highlands, cuti cuti Malaysia, tempat pelancongan menarik di Malaysia, Malaysia truely asia, best holiday place, vacation, travel, accommodation, penginapan, homestay,  Supersave apartment crown imperial court, pasar malam Brinchang, tanah tinggi, udara sejuk, qiyasaad, lokasi percutian menarik, Brinchang pahang,


Cameron Highlands, cuti cuti Malaysia, tempat pelancongan menarik di Malaysia, Malaysia truely asia, best holiday place, vacation, travel, accommodation, penginapan, homestay,  Supersave apartment crown imperial court, pasar malam Brinchang, tanah tinggi, udara sejuk, qiyasaad, lokasi percutian menarik, Brinchang pahang,


Cameron Highlands, cuti cuti Malaysia, tempat pelancongan menarik di Malaysia, Malaysia truely asia, best holiday place, vacation, travel, accommodation, penginapan, homestay,  Supersave apartment crown imperial court, pasar malam Brinchang, tanah tinggi, udara sejuk, qiyasaad, lokasi percutian menarik, Brinchang pahang,


Cameron Highlands, cuti cuti Malaysia, tempat pelancongan menarik di Malaysia, Malaysia truely asia, best holiday place, vacation, travel, accommodation, penginapan, homestay,  Supersave apartment crown imperial court, pasar malam Brinchang, tanah tinggi, udara sejuk, qiyasaad, lokasi percutian menarik, Brinchang pahang,


Cameron Highlands, cuti cuti Malaysia, tempat pelancongan menarik di Malaysia, Malaysia truely asia, best holiday place, vacation, travel, accommodation, penginapan, homestay,  Supersave apartment crown imperial court, pasar malam Brinchang, tanah tinggi, udara sejuk, qiyasaad, lokasi percutian menarik, Brinchang pahang,



Cameron Highlands - Day 2 (Part 1)

Siang, sempat pergi makan nasi briyani ayam dgn steamboat dekat Glory 78 Steamboat & Snack Corner dan jalan2 dekat Big Red Strawberry Farm je sebab jam teruk..

Malam plak, jalan2 dekat pasar Brinchang..



Cameron Highlands - Day 2 (Part 2)

Jalan2 tgk pokok2 bunga, pokok strawberry, pokok kaktus, salad.. 

Nyaman sgt udara, rasa mcm tak nak balik je.. sampai nangis la budak kecik tu.. ๐Ÿ˜“

Balik homestay masak coklat utk buat topping strawberry.. jimat disitu.. hehe..



Cameron Highlands - Day 3

Sebelum balik singgah ladang teh Cameron Valley Bharat Group dulu.. turun naik buggy, naik jalan kaki.. exercise konon2.. ๐Ÿ˜›

Bye CH.. ๐Ÿ˜˜

Note: Homestay - Supersave apartment; Crown Imperial Court.

* 17 thn lepas qiya da pernah pergi kat ladang teh ni, ikut rombongan sekolah. Siap hantar gambar dgn karangan tentang pengalaman pergi CH ni dekat majalah apa ntah.. tp kalau tak silap terbitan karangkraf.. dapat la masuk majalah ๐Ÿ˜‚ pastu dapat hadiah buku Nak Ke Tak Nak? cover color kuning, penulis Dr H M Tuah.. kenangan sungguh... haha
Continue Reading

Friday, 17 January 2020

Kak Qiya Jahit Langsir Tingkap Plak..

Hi korang..

Nak tau tak? Qiya sebenarnya tak berapa suka jahit baju fesyen sebab rasa leceh dan lambat nak siap.. qiya lebih suka jahit yg simple2 je, contohnya macam langsir ni.. jahit 2 3 jam je da siap.. nak tempah langsir raya? ๐Ÿ˜Š

Jom tengok hasil langsir yang qiya jahit hari ni..

Langsir tingkap, window curtain, jahit, qiyasaad tailor, tukang jahit, tempah langsir raya, langsir murah cantik,

Langsir tingkap, window curtain, jahit, qiyasaad tailor, tukang jahit, tempah langsir raya, langsir murah cantik,

Langsir tingkap, window curtain, jahit, qiyasaad tailor, tukang jahit, tempah langsir raya, langsir murah cantik,

Langsir tingkap, window curtain, jahit, qiyasaad tailor, tukang jahit, tempah langsir raya, langsir murah cantik,

Continue Reading

Jahit Baju Kurung Kanak-kanak

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

2 3 hari ni qiya busy menjahit baju kurung budak, untuk sekolah tadika katanya.. 2 pasang je sebenarnya tapi disebabkan qiya ni tailor amatur je so take time sikit nak siapkan baju kurung ni, plus budak kecik asfa tu kuat sangat memerap, so qiya pun pelan2 kayuh la..

Sejak qiya menjahit ni qiya kurang jahit baju fesyen sebenarnya. Qiya banyak jahit bengkung, barut baby pun ada juga tapi qiya baru jahit sikit-sikit je.

Qiya plan nak jahit baju kurung sekolah tapi sempat jahit 1 helai je masa awal-awal buka sekolah hari tu..

Jom tengok hasil qiya menjahit baju kurung kanak-kanak..


Baju kurung tradisional, baju kurung dewasa, baju kurung kanak-kanak, baju kurung sekolah, tempah baju raya, tailor, qiyasaad tailor, Tukang jahit Klang shah Alam kuala lumpur, baju kurung ready made, baju melayu baby, fesyen raya 2020, persiapan hari raya puasa aidilfitri aidiladha, fesyen baju wanita, fesyen gadis, perempuan, ibu, bayi, isteri, fashion, muslimah wear, fesyen wanita muslimah, baju kurung cantik, nur anis natasya,

Baju kurung tradisional, baju kurung dewasa, baju kurung kanak-kanak, baju kurung sekolah, tempah baju raya, tailor, qiyasaad tailor, Tukang jahit Klang shah Alam kuala lumpur, baju kurung ready made, baju melayu baby, fesyen raya 2020, persiapan hari raya puasa aidilfitri aidiladha, fesyen baju wanita, fesyen gadis, perempuan, ibu, bayi, isteri, fashion, muslimah wear, fesyen wanita muslimah, baju kurung cantik,

Baju kurung tradisional, baju kurung dewasa, baju kurung kanak-kanak, baju kurung sekolah, tempah baju raya, tailor, qiyasaad tailor, Tukang jahit Klang shah Alam kuala lumpur, baju kurung ready made, baju melayu baby, fesyen raya 2020, persiapan hari raya puasa aidilfitri aidiladha, fesyen baju wanita, fesyen gadis, perempuan, ibu, bayi, isteri, fashion, muslimah wear, fesyen wanita muslimah, baju kurung cantik,

Baju kurung tradisional, baju kurung dewasa, baju kurung kanak-kanak, baju kurung sekolah, tempah baju raya, tailor, qiyasaad tailor, Tukang jahit Klang shah Alam kuala lumpur, baju kurung ready made, baju melayu baby, fesyen raya 2020, persiapan hari raya puasa aidilfitri aidiladha, fesyen baju wanita, fesyen gadis, perempuan, ibu, bayi, isteri, fashion, muslimah wear, fesyen wanita muslimah, baju kurung cantik,

Baju kurung tradisional, baju kurung dewasa, baju kurung kanak-kanak, baju kurung sekolah, tempah baju raya, tailor, qiyasaad tailor, Tukang jahit Klang shah Alam kuala lumpur, baju kurung ready made, baju melayu baby, fesyen raya 2020, persiapan hari raya puasa aidilfitri aidiladha, fesyen baju wanita, fesyen gadis, perempuan, ibu, bayi, isteri, fashion, muslimah wear, fesyen wanita muslimah, baju kurung cantik,

Baju kurung tradisional, baju kurung dewasa, baju kurung kanak-kanak, baju kurung sekolah, tempah baju raya, tailor, qiyasaad tailor, Tukang jahit Klang shah Alam kuala lumpur, baju kurung ready made, baju melayu baby, fesyen raya 2020, persiapan hari raya puasa aidilfitri aidiladha, fesyen baju wanita, fesyen gadis, perempuan, ibu, bayi, isteri, fashion, muslimah wear, fesyen wanita muslimah, baju kurung cantik,


 Ok tak? ๐Ÿ˜Š

Kalau ada yg nak tempah baju untuk hari raya aidilfitri tahun 2020 yang jatuh pada  24 Mei ni boleh wasap qiya ke 012-2668424..

Qiya da start open tempahan menjahit baju kurung tradisional dewasa dan kanak-kanak sampai 31 Mac 2020 je tau..
Continue Reading

Tuesday, 24 December 2019

Marrybrown Lancar Pakej Sambutan Hari Jadi Bersama Doraemon

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Qiya yakin kalau sebut je Doraemon mesti semua orang di seluruh dunia ni pernah menonton cerita kartun Jepun kesayangan ramai, robot kucing masa depan ni kan.. qiya pun tak terkecuali, dari kecil sampai besar da beranak pinak ni pun still suka lagi kartun Doraemon ni.. hihi


Marrybrown Lancar Pakej Sambutan Hari Jadi Bersama Doraemon, birthday party package, kartun Jepun, Hari kanak-kanak, hadiah Hari Jadi, rumah kebajikan lembah Klang,


Kebetulan plak hari Jumaat lepas, 20 Disember 2019, qiya berpeluang untuk memeriahkan majlis Marrybrown meraikan hari Kanak-kanak bersama Doraemon.


Marrybrown Lancar Pakej Sambutan Hari Jadi Bersama Doraemon, birthday party package, kartun Jepun, Hari kanak-kanak, hadiah Hari Jadi, rumah kebajikan lembah Klang,


Bermula Disember 2019, orang ramai berpeluang untuk meraikan hari jadi  di Marrybrown bersama salah satu watak kartun Jepun yang diminati di seluruh dunia ini. 

Kerjasama antara Marrybrown dan Doraemon ini adalah usaha pertama mereka bagi melancarkan pakej sambutan hari jadi Marrybrown bersama Doraemon. 


Marrybrown Lancar Pakej Sambutan Hari Jadi Bersama Doraemon, birthday party package, kartun Jepun, Hari kanak-kanak, hadiah Hari Jadi, rumah kebajikan lembah Klang,

"Kami berbangga dapat bekerjasama dengan Doraemon. Justeru kami dapat memperkenalkan pakej hari jadi. Kami pasti dengan kerjasama ini, akan membawa senyuman dan kenangan yang manis kepada kanak-kanak ini," kata Datin Nancy Liew, Pengarah Urusan Marrybrown.

Marrybrown Lancar Pakej Sambutan Hari Jadi Bersama Doraemon, birthday party package, kartun Jepun, Hari kanak-kanak, hadiah Hari Jadi, rumah kebajikan lembah Klang,


Pada hari tersebut lebih dari 100 orang kanak-kanak dari empat buah rumah kebajikan di Lembah Klang berpeluang meraikan hari Kanak-kanak yang penuh keseronokan bersama Doraemon.


Marrybrown Lancar Pakej Sambutan Hari Jadi Bersama Doraemon, birthday party package, kartun Jepun, Hari kanak-kanak, hadiah Hari Jadi, rumah kebajikan lembah Klang,


Selain dapat meraikan hari kanak-kanak bersama Marrybrown dan Doraemon, mereka juga diberikan barangan kelengkapan seperti alat tulis dan beg sebagai persediaan ke sekolah bagi menambah kegembiraan dan mengurangkan beban mereka.


Marrybrown Lancar Pakej Sambutan Hari Jadi Bersama Doraemon, birthday party package, kartun Jepun, Hari kanak-kanak, hadiah Hari Jadi, rumah kebajikan lembah Klang,


Setelah 38 tahun restoran makanan segera, Marrybrown menyediakan sajian ayam goreng rangup, Marrybrown kini bekerjasama dengan Doraemon dimana mereka boleh menyambut hari jadi bersama Doraemon beserta barangan dan dekorasi tema Doraemon di Marrybrown.


Marrybrown Lancar Pakej Sambutan Hari Jadi Bersama Doraemon, birthday party package, kartun Jepun, Hari kanak-kanak, hadiah Hari Jadi, rumah kebajikan lembah Klang,


Pakej Hari Jadi Doraemon boleh didapati secara eksklusif di semua outlet Marrybrown beserta dengan promosi dari Disember 2019 sehingga Mei 2020.

Untuk maklumat lebih lanjut tentang pakej sambutan hari jadi Doraemon ini, sila layari https://marrybrown.com/birthday-party/ .

Untuk maklumat lanjut mengenai Marrybrown, sila layari:

Facebook: MarrybrownMalaysia
Instagram: Marrybrownmmy
Youtube: MarrybrownTV
Continue Reading

Thursday, 24 October 2019

Projek Mini Menanam Cendawan Tiram Kelabu

23/10/19 qiya recieved 12 bongkah cendawan tiram kelabu ni sekali dengan manual cara jaga cendawan atau SOP.


Bongkah cendawan, cendawan tiram kelabu, cara tanam cendawan, mushroom,


Bongkah ni belum matang sepenuhnya sebab benih cendawan yang color putih tu belum turun sepenuhnya sampai bawah bongkah. So, qiya restkan je dulu bongkah ni.


Bongkah cendawan, cendawan tiram kelabu, cara tanam cendawan, mushroom,


Sebelum bongkah cendawan ni sampai qiya da siap-siap buatkan rak cendawan, tapi bila ukur tak berapa ngam la plak, nak kena adjust sikit.


Bongkah cendawan, cendawan tiram kelabu, cara tanam cendawan, mushroom,


First step qiya baca manual cara tanam cendawan tiram ni betul-betul, da faham baru qiya ikut step by step. Mula-mula qiya perhatikan sama ada bongkah separuh matang, suku matang, atau da matang. 

Bongkah cendawan qiya ni belum putih keseluruhan, so belum matang la qiya assume. Space pun belum kemas lagi so qiya decide untuk rest kan dulu bongkah ni sebab masa sampai tu bongkah cendawan ni rasa panas sikit sebab lama dalam van poslaju, travel dari Johor lagi tak tau berapa jam berbungkus dalam kotak. Qiya rehatkan bongkah ni dalam bilik, off lampu, dan pasang aircond suhu 16 darjah celcius beberapa jam.


Bongkah cendawan, cendawan tiram kelabu, cara tanam cendawan, mushroom,


Bongkah cendawan, cendawan tiram kelabu, cara tanam cendawan, mushroom,


25/10/19 baru qiya baringkan bongkah cendawan ni dan tindihkan dengan kain basah supaya suhu bongkah sentiasa sejuk. 


Bongkah cendawan, cendawan tiram kelabu, cara tanam cendawan, mushroom,


Bila qiya tengok bongkah cendawan ni da mula matang, qiya prepare alat-alat untuk korek benih dekat mulut bongkah. Alat-alatannya adalah air dettol dan sudu besi.


Bongkah cendawan, cendawan tiram kelabu, cara tanam cendawan, mushroom,


Ni bongkah yang da siap korek. Setiap kali korek kena celup dengan air dettol dulu untuk elak bongkah terkena jangkitan.


Bongkah cendawan, cendawan tiram kelabu, cara tanam cendawan, mushroom,


Lepas siap korek, tutup balik mulut bongkah dengan stopper. Rehatkan 5-7 hari sebelum buka semula (31/10/19) untuk hasil cendawan yang pertama. Siram atau sembur bongkah 3 kali sehari supaya suhu sentiasa rendah.


Bongkah cendawan, cendawan tiram kelabu, cara tanam cendawan, mushroom,


Sementara rehatkan bongkah cendawan ni, qiya cari design rak cendawan yang ukuran dia standard untuk letak 1000 bongkah cendawan tiram kelabu ni. Ada 2 ukuran dekat bawah ni, berapa batang kayu semua da lengkap info dari gambar ni, tinggal cari kayu, paku, dengan alatan untuk menukang je. 

Bongkah cendawan, cendawan tiram kelabu, cara tanam cendawan, mushroom,


Bongkah cendawan, cendawan tiram kelabu, cara tanam cendawan, mushroom,


Selain tu, kalau perempuan nak buat rak  sendiri macam rak cendawan yang qiya buat ni korang kena ada sifat kejantanan sikit hehe, sebab kalau guna gergaji kayu manual tu confirm peluh mencurah-mencurah. Maksudnya kerja menukang ni kasar, kena jiwa kental baru boleh siapkan kerja-kerja kayu ni.. ๐Ÿ˜œ

Rak hari tu qiya da repair, boleh letak 50 bongkah cendawan. Tapi buat masa ni qiya cuma ada 12 bongkah je. Kita tengok hasil  cendawan dulu, kalau ok boleh tambah lagi, cuma space kat rumah qiya ni tak berapa nak ada, so kena buat sikit-sikit dulu sambil adjust ruang mana yang boleh letak cendawan ni.


Bongkah cendawan, cendawan tiram kelabu, cara tanam cendawan, mushroom,


Pada 28/10/19 qiya cuba buka 1 penutup bongkah, 29/10/19 qiya tengok semula macam ada naik kulat sikit-sikit. Then qiya cuba buka semua penutup bongkah sebab nak tengok progress. 


Bongkah cendawan, cendawan tiram kelabu, cara tanam cendawan, mushroom,


Kebanyakkan mulut bongkah da dipenuhi dengan kulat, yang berwarna putih tu, tapi ada 1 bongkah yang da keluar anak cendawan walaupun stopper tu belum dibuka lagi. Besar jugak da cendawan ni, alang-alang qiya terus buka jela yang da ada cendawan. Mungkin penutup tu tisu dia terkoyak sebab tu keluar cendawan.


Bongkah cendawan, cendawan tiram kelabu, cara tanam cendawan, mushroom,


Syukur alhamdulillah, akhirnya 3 bongkah cendawan da boleh tuai hasil. Dapat la 150g utk 3 bongkah ni.


Bongkah cendawan, cendawan tiram kelabu, cara tanam cendawan, mushroom,


29/10/19 qiya buka stopper, 6/11/19 tuai cendawan. 

Lebih kurang 8 hari dari tarikh buka penutup bongkah baru dapat hasil. 


Bongkah cendawan, cendawan tiram kelabu, cara tanam cendawan, mushroom,


Then, ulang step yg sama; korek mulut cendawan (buang akar guna sudu yg dicelup dlm air dettol), tutup semula stopper 10 hari (rehatkan bongkah), then buka balik stopper utk hasil seterusnya, dan repeat lagi step-step yg sama je selama beberapa bulan atau selagi bongkah boleh keluarkan hasil.


NEXT STEP QIYA AKAN UPDATE DARI SEMASA KE SEMASA.
Continue Reading

Wednesday, 23 October 2019

Cara untuk tebus (redeem) tiket flight Air Asia guna mata ganjaran Tune Talk (ToneExcel)



Cara untuk tebus (redeem) tiket flight Air Asia guna mata ganjaran Tune Talk (ToneExcel)


1. Download Tune Talk apps di Play Store


i) Daftar sebagai ahli BIG SHOT/LOYALTY Air Asia

ii) Login, klik Redeem dari menu My Account


Cara untuk tebus (redeem) tiket flight Air Asia guna mata ganjaran Tune Talk (ToneExcel)


iii) Tukarkan 6000 tune talk point kepada 3000 Air Asia Big Points


Cara untuk tebus (redeem) tiket flight Air Asia guna mata ganjaran Tune Talk (ToneExcel)


Cara untuk tebus (redeem) tiket flight Air Asia guna mata ganjaran Tune Talk (ToneExcel)


2. Buka website airasiabig.com

i) Daftar ahli Air Asia Big, atau Login


Cara untuk tebus (redeem) tiket flight Air Asia guna mata ganjaran Tune Talk (ToneExcel)


ii) Klik Redeem di bahagian menu


Cara untuk tebus (redeem) tiket flight Air Asia guna mata ganjaran Tune Talk (ToneExcel)


iii) Pilih nak fly dari mana ke mana, then klik continue


Cara untuk tebus (redeem) tiket flight Air Asia guna mata ganjaran Tune Talk (ToneExcel)

Cara untuk tebus (redeem) tiket flight Air Asia guna mata ganjaran Tune Talk (ToneExcel)


iv) semak butiran peribadi dan jumlah point yg perlu digunakan


Cara untuk tebus (redeem) tiket flight Air Asia guna mata ganjaran Tune Talk (ToneExcel)

Cara untuk tebus (redeem) tiket flight Air Asia guna mata ganjaran Tune Talk (ToneExcel)

Cara untuk tebus (redeem) tiket flight Air Asia guna mata ganjaran Tune Talk (ToneExcel)


v) utk penerbangan satu hala sekurang-kurangnya kena ada 500 BIG POINTS, utk penerbangan balik 1000 pts, dan 0 point utk promosi tempat duduk percuma


Cara untuk tebus (redeem) tiket flight Air Asia guna mata ganjaran Tune Talk (ToneExcel)


v) kalau tak ada masalah boleh teruskan proses penebusan tiket kapal terbang Air Asia guna mata ganjaran Tune Talk.
Continue Reading