Thursday, 2 July 2015

50 tips terbaik membina rumahtangga bahagia oleh Dato' Fadzilah Kamsah

Sumber
1. Pasang niat dan berdoa untuk menjadi suami terbaik. Tanpa berniat dan berdoa anda tidak mungkin jadi suami yang cemerlang. Ramai suami terlupa.

2. Bersyukur kerana mempunyai pasangan hidup. Yakinlah bahawa isteri anda adalah pasangan terbaik yang Tuhan tentukan untuk anda. Ketentuan Tuhan adalah yang terbaik.

3. Suami mithali menjadi kebanggaan isteri. Pastikan anda membentuk sifat positif dan istimewa. Cuba tanya diri apakah sifat atau amalan yang boleh dibanggakan oleh isteri anda.

4. Setiap hari pulang dengan senyum dan bersemangat. Apabila suami tersenyum, isteri dan anak-anak akan bahagia dan rahmat Tuhan akan turun. Senyumlah apabila sampai ke rumah.

5. Pastikan anda ada masa untuk berbual dengan isteri setiap hari. Semua isteri bahagia apabila dapat berbual dengan suami. Berapa minit yang anda luangkan unutk berbual dengan isteri setiap hari ?

6. Telefon isteri ataupun hantar SMS sekadar untuk menyatakan yang anda sayang ataupun rindu pada isteri. Isteri anda akan berasa seronok dan bahagia apabila mendapat panggilan ataupun mesej tersebut.

7. Hiburkan hati isteri anda dengan bercerita, buat lawak atau gurauan yang mesra. Setiap gurauan mengubat hati isteri dan mengeratkan hubungan suami isteri.

8. Pastikan anda bergurau senda dengan isteri di dalam kenderaan semasa dalam perjalanan ke tempat kerja ataupun ke mana sahaja. Ramai suami membazir masa dengan membisu semasa di dalam kenderaan.

9. Amalkan makan bersama setiap hari. Berbual mesra dan nasihat menasihati semasa makan. Amalan ini akan menarik hidayat Tuhan dan mengeratkan hubungan. Elakan berbual perkara yang melalaikan semasa makan.

10. Ajak isteri mandi bersama sekali sekala. Bergurau senda semasa mandi bersama adalah sunah yang dapat mengeratkan hubungan suami isteri.

11. Bantu isteri melakukan kerja rumah. Ini adalah sunah yang dapat meringankan beban isteri, mengeratkan kasih sayang dan menbahagiakan pasangan anda.

12. Amalkan mesyuarat keluarga sekerap yang mungkin. Amalan bermesyuarat menarik hidayat Tuhan,mengeratkan hubungan dan menyelesaikan banyak masalah.

13. Pastikan penampilan anda anggun, kemas, bersih, wangi, sihat dan ceria. Ramai suami inginkan isteri yang mengancam, tetapi mengabaikan Penampilan diri sendiri. Mana adil ?

14. Didik isteri dengan memberi nasihat dan perigatan secara hikmah. Jadikan tindakan dan amalan anda sebagai contoh teladan yang cemerlang. Elakan cakap tak serupa bikin.

15. Berikan nafkah kepada isteri mengikut keperluan keluarga dan kemampuan suami. Ramai suami mengabaikan nafkah kerana isteri bekerja. Ramai suami yang kedekut dan berkira. Ini menyebabkan isteri derita dan rumah tangga terancam.

16. Jadikan penawar hati kepada isteri. Ambil berat keperluan dan kemahuan dan peka kepada emosi dan situasi isteri. Isteri yang bahagia membentuk keluarga sejahtera

17. Sentiasa taat kepada semua perintah Tuhan dan memastikan keluarga juga patuh kepada Tuhan.

18. Suami mithali sentiasa menyimpan rahsia isteri. Ramai suami secara sengaja ataupun tidak sengaja menceritakan keburukan isteri kepada orang lain. Ini wajib dihentikan.

19. Muliakan keluarga isteri seperti keluarga sendiri. Ada suami yang menbeza-bezakan antara keluarganya dan keluarga isteri. Ada suami yang memusuhi keluarga isteri. Anda bagaimana ?

20. Bentuk sifat cemburu yang positif. Cemburu tanda beriman, sayang dan endah. Suami yang tidak cemburu adalah dayus. Isteri amat suka apabila suaminya ada sifat cemburu. Dia rasa dihargai.

21. Jadilah suami yang pemaaf. Syurga isteri di bawah tapak kaki suami. Maafkanlah isteri setiap malam sebelum tidur supaya rumah tangga bahagia dan isteri mudah masuk syurga.

22. Tegur kesilapan isteri dengan hikmah dan kasih sayang. Isteri merajuk bukan sebab ditegur, tetapi cara ditegur yang kasar. Apabila suami kasar, isteri jadi takut, bingung, hiba dan memberontak.

23. Gunakan Nabi Muhammad sebagai model. Hidupkan amalan sunah dalam rumah tangga. Sebut nama rasul apabila mendidik dan menasihati keluarga bagi mendapat hikmah.

24. Mendahulukan keperluan isteri daripada orang lain. Ini adalah tertib memberi khidmat. Ramai suami yang melebihkan orang lain daripada isterinya. Elakan kesilapan ini.

25. Suruh isteri dirikan sembahyang dan ibadah lain. Apabila berjauhan, telefon ataupun SMS bagi mengingatkan sembahyang.Wasiatkan isteri untuk sembahyang fardu dan sunat. Buat pesanan ini sehingga suami meninggal dunia.

26. Cintai isteri sepenuh hati. Cintai tanpa syarat, bertambah mengikut usia, penuh kemaafan, memberi tenaga,tidak pernah sensara serta berteraskan iman dan takwa.

27. Sentiasa berubah secara positif. Sebelum cuba ubah isteri dan keluarga, ubah diri dulu. Apabila suami berubah, keluarga akan turut berubah. Apabila suami cemerlang, isteri akan gemilang.

28. Pamer keprihatian yang tinggi terhadap keluarga. Ramai suami tidak ambil kisah dengan keluarga mereka.Cuba tanya apa lagi khidmat tambahan yang patut berikan kepada keluarga.

29. Pamer kematangan yang tinggi. Orang yang matang tenang, sabar, waras, bijaksana, dapat membuat keputusan dan cekap menyelesaikan masalah.

30. Memuliakan semua perempuan bukan sekadar isterinya. Ramai lelaki cuba hormat wanita tertentu sahaja.Ramai isteri yang kecewa terhadap suami yang menghina atau tidak hormat sebarang wanita termasuk pembantu rumah.

31. Bentuk beberapa sifat wanita yang terpilih dalam diri suami. Nabi Muhammad amat pemalu, pemaaf, peka,endah dan mudah menangis. Sifat wanita yang ada pada lelaki menaikkan martabat lelaki dan lebih disayangi wanita.

32. Mahir dalam menguruskan keluarga. Peka dengan masalah dan karenah ahli keluarga, cekap mencari punca masalah, mencari alternatif penyelesaian dan memilih penyelesaian yang optimum.

33. Membaiki diri secara berterusan. Tingkatkan iman dan takwa, cuci hati dengan sembahyang taubat, istighfar,memaafkan dan minta maaf, berkawan dengan orang yang baik, pendapatan yang berkat dan baiki amalan dan tindakan.

34. Jadi contoh atau model terbaik untuk keluarga. Doa dan usaha supaya setiap perbuatan anda dapat dicontohi dan dibanggakan ahli keluarga. Apakah sifat dan amal anda yang dapat dicontohi oleh ahli keluarga ?

35. Jadikan diri anda pendorong dan motivator berkesan unutk keluarga. Sentiasa beri galakan dan belaian. Elak marah, kritik ataupun hina keluarga. Fikir positif dan bersangka baik terhadap keluarga.

36 Tingkatkan ilmu berkenaan agama. Lazimnya, suami yang mendidik keluarga berkenaan agama. Belajarlahilmu agama dengan niat mendidik diri dan keluarga.

37. Sentiasa menegakkan kebenaran. Tegas menyatakan apa yang buruk dan apa yang baik. Elak mengenepikan kebenaran semata-mata bagi menjaga hati ahli keluarga. Tegakkan kebenaran dengan hikmah.

38. Bertindak tegas dan lemah lembut mengikut situasi. Tegas dalam menyeru ke arah kebaikan. Lemah lembut dalam menegur dan memberi nasihat. Tegas sangat orang memberontak, lembut sangat orang pijak.

39. Latih diri memuji dan menghargai isteri. Ramai suami yang pandai kritik tetapi tidak tahu memuji. Belaian merawat emosi dan fizikal isteri dan membuat dia terasa disayangi. Cari peluang untuk sentiasa memuji.

40. Cari peluang untuk bertindak romantis terhadap isteri. Ini termasuk senyum, lemah lembut, sebut sayang tiga kali sehari, buat sebelum disuruh, sentuhan sayang, pujian dan memberi hadiah.

41. Fahami yang isteri ingin selalu di sisi suami. Suami pula berjauhan dengan isteri sekali sekala. Apabila berjauhan, telefon, SMS ataupun e-mel unutk bertanya khabar, berikan maklumat dan mengubat rindu.

42. Bentuk kerjasama yang mantap dengan isteri. Pamer kesatuan hati dan pendapat kepada anak-anak dan orang lain. Wujudkan kerjasama melalui mesyuarat, berbual, tolak ansur, bermaaf-maafan dan banyak berdoa.

43. Nilai diri daripada kaca mata isteri. Buang sifat dan amalan yang isteri benci. Berusaha keras melakukan perkara yang isteri suka. Apabila isteri bahagia, suami akan bertambah bahagia.

44. Apabila suami melayan isteri seperti mana dia melayan kawan, pasti isteri bahagia. Bayangkan cara anda melayan isteri sebelum kahwin. Ulangi layanan itu sekarang. Pasti hebat kesannya.

45. Suami wajar belajar jadi mengikut setia. Patuhi cadangan, Pandangan dan pandapat isteri yang betul. Jangan bangkang perkara yang baik. Kawal macho dengan saksama.

46. Buat undang-undang dalam rumah tangga. Apabila suami marah, isteri mesti senyap. Apabila isteri marah,suami mesti senyap. Ini mengelakkan daripada bergaduh. Orang tidak boleh bergaduh sendirian.

47. Latih gerak batin anda supaya serasi dengan gerak batin isteri. Serasikan gerak batin dengan berdoa, patuh perintah Tuhan, maafkan isteri, bersangka baik dan lakukan perkara baik untuk isteri mengikut sebarang lintasan dalam hati.

48. Pimpin isteri dengan nasihat dan kasih sayang. Pesan selalu dan nasihat sekali-sekala. Waktu terbaik nasihat adalah semasa rehat, minum petang, waktu bersiar-siar dan semasa hendak tidur.

49. Seimbangkan hidup dengan sempurna. Rajin di tempat kerja, Rajin juga di rumah. Peramah dengan kawan, peramah juga dengan isteri. Disiplin di pejabat, disiplin juga di rumah. Sabar dengan orang, sabar juga dengan isteri. Di luar dan di dalam rumah serupa.

50. Urus stress dengan sempurna supaya keluarga tidak terjejas, lakukan riaadah, berdiet, hentikan merokok,bercampur dengan orang positif, bermain dengan bayi, tengok ikan di akuarium, menyanyi, sembahyang taubat dan maafkan semua orang.

47 comments:

 1. good sharing..terima kasih dear..

  ReplyDelete
 2. salam, balas kunjungan,..follow here juga :)

  ReplyDelete
 3. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 4. Terima kasih kongsi tips-tips ini. Semua pasangan pun boleh mandapat manfaat daripadanya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. sama-sama..thanx singgah sini..apa yg baik kita patut share..lg bertambah manfaat tu..

   Delete
 5. That is a lot of stuff, I guess being in a relationship means you have to do alot for each other.. thanks for sharing

  ReplyDelete
  Replies
  1. u r welcome dear..the more we give the more we will get back..that's the simple rule to be happy..thanx for visiting my blog..

   Delete
 6. 50 tips nampak senang, tapi sebenarnya susah nak amalkan :) all the best!

  ReplyDelete
  Replies
  1. biasanya benda yg baik memang susah sikit nak consistent..but at least we try..all the best to u too dear..

   Delete
 7. nampak mudah tp susah nk amalkan kn... all the best!

  ReplyDelete
  Replies
  1. buat apa yg termampu je fish oh fishiee..asalkan sama2 bahagia..:)

   Delete
 8. Terkadang bukan dari suami je, tapi isteri juga. Kerana rumahtangga kan terbina dari dua jiwa. Sama-samalah meriahkannya dengan kasih sayang. :) Anyway, this is really good share for husbands or husband-to-be out there.

  ReplyDelete
  Replies
  1. sama-sama kena praktikkan dalam sesebuah rumahtangga tu..insyaallah bahagia dunia akhirat...:)

   Delete
 9. Thanks for the sharing! Good tips there to maintain good relationship between husband and wife :)

  ReplyDelete
 10. Make Love, Not War. Be Happy. If doesn't work, go back into that room and repeat step 1. :p

  ReplyDelete
 11. Thanks for the tips. I'll take note on this to build a happy family.

  ReplyDelete
  Replies
  1. u r welcome..thanx to u also bcos visit this blog..:)

   Delete
 12. Salam. Banyak tips ni. Tapi basically rasanya apa yang boleh membuat pasangan berbahagia dan berkekalan sehingga ke akhir hayat ialah hormat menghormati dan bertolak ansur. Tak boleh berat sebelah. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. wsalam.betul tu.banyak lagi sebenarnya yg boleh bahagiakan pasangan.senang cerita yg baik kita jadikan contoh dan yg tak elok kita jauhkan..dan terima kasih sbb sudi berkunjung ke blog sy ni.insyaallah i will visit your blog soon..

   Delete
 13. Thank you for sharing . At least I learn different culture.

  ReplyDelete
  Replies
  1. u r welcome.me also love to learn diffrent culture.as long as it shows the kindness for sure i will appreciate it.moreover whatever the culture we born in but we still share the same light from the round shape of moon! :)

   Delete
 14. banyaknya tips, bolehkah diingati adalah persoalannya, tapi terima kasih atas tips tips ni lah

  ReplyDelete
  Replies
  1. saya pun tak ingat semua ni Leona Lim. dan saya rasa Dato' Fadzilah pun tak ingat juga. hehe. ingat yg paling penting dan senang nak ingat je..:)

   Delete
 15. So many tips that Dato has share! Gonna bear in mind for all these good tips hehe!

  ReplyDelete
 16. Sampai 50 tips! Great tips by Dato

  Wilson
  http://www.placesandfoods.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. thanx wilson ng.will visit ur blog soon..:)

   Delete
 17. That's alot to follow, but it's something everyone should know and practice in life.

  ReplyDelete
 18. Thanks for these tips, I hope you and your family all the best. Stay happy and healthy.

  ReplyDelete
  Replies
  1. u r welcome Kelly Chin.and thanx for the wish. all the best to you and your family also..:)

   Delete
 19. Few of my friends are planning to get married next year, will share your post with them :)

  ReplyDelete
 20. Great tips.... masaalah nya kekadang selepas berkahwin untuk beberapa tahun... salah satu pasangan akan ambil kesempatan sahaja dan tidak menghormati pasangannya lagi....

  ReplyDelete
  Replies
  1. ...but this is good reminder .... =)

   Delete
  2. biasa la tu kak miera.setiap manusia mesti ada buat silap.kalau sayangkan hubungan kena sentiasa memaafkan dan melupakannya untuk masa depan bersama...:)

   Delete
 21. Forward this to my husband and dad, please. Hahaha.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sure.no problem dear.hope this tips will be very useful to us.thanx to Dato' Fadzilah for sharing this great tips. :)

   Delete
 22. Forward this to my husband and dad, please. Hahaha.

  ReplyDelete
 23. Will forward this to my son dad and husband.

  ReplyDelete
  Replies
  1. sure syafiera yamin. feel free to share to everyone you like.i hope you will happy always..:)

   Delete
 24. very useful tips, thanks for sharing here ya. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. u are welcome mr isaac tan..i will try to visit your blog soon..and i wish all the best to you! :)

   Delete